8 wetenschappelijke start-ups
Recycling van 3D-printafval, vaccinpleisters, energieopwekkende zonwering, live beelden van DNA, IVF-zwangerschapstest, computers als verwarming, een stof tegen uitzaaiing van kanker en kunstmatige antibacteriële peptides. Dit zijn de 8 onderwerpen van de wetenschappelijke start-ups die op woensdag 14 januari 2015 van staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) een subsidie in de vorm van een lening van € 250.000 krijgen.
Deze 8 nieuwe bedrijven gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. Om deze bedrijven te helpen aan een succesvolle start van hun kennisvalorisatie zijn zij in aanmerking gekomen voor een lening die beschikbaar wordt gesteld door de ministeries van OCW en EZ. Deze leningen helpen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld om meer financiering van externe partijen binnen te halen.
Staatssecretaris Dekker: “Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijke kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch. De 8 start-ups die vandaag een lening van ons krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van.”
Bij de beoordeling van de voorstellen, door STW, ZonMw en NWO, gelden wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en hun verbinding met de universiteit als de belangrijkste criteria.
De leningen zijn een onderdeel van de vroege fase financiering Take-off. Naast deze leningen hebben minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker 31 subsidies toegekend met een maximale waarde van € 40.000. Met deze subsidies worden wetenschappers in staat gesteld om een haalbaarheidsstudie te doen naar de commerciële toepassing van hun innovatieve kennis.
De 8 nieuwe start-ups:
3DPPM
Bij 3D-printers die met polyamide-poeder werken, gaat 90% daarvan verloren. 3DPPM, dat verbonden is aan de Technische Universiteit Eindhoven, bewerkt het restafval zodanig, dat ongeveer de helft van dit poeder weer als grondstof ingezet kan worden. Op kleine schaal werkt het al, de financiering zal worden gebruikt om de technologie op te schalen naar industriële omvang.
MyLife Technologies
MyLife Technologies maakt pleisters met honderden minutieuze naaldjes waarmee vaccins door de huid in de patiënt gebracht kunnen worden. De naaldjes zijn zo klein dat de patiënt er niks van voelt. Het bijzondere van de naaldjes van MyLife Technologies, dat verbonden is aan de Universiteit Twente, is dat ze van poreus keramisch materiaal zijn gemaakt, waarvan de poriën slechts enkele miljoensten van een millimeter groot zijn. Met de Take-off-financiering zal MyLife Technologies een proof-of-concept op een diermodel leveren.
SolarSwing Energy
De SolarSwing Energy is als start up verbonden met de Radboud Universiteit en is een transparante, hoogrenderende energieopwekkende zonwering voor in glazen gevels en overkappingen. Dit biedt substantiële besparing op energieverbruik voor klimaatbeheersing en is een geïntegreerde oplossing die mooie ontwerpmogelijkheden biedt. In juli 2015 wordt een werkend prototype verwacht dat outdoor getest kan worden. Verder is er een partij concreet geïnteresseerd in het aanschaffen van 350 vierkante meter SolarSwing Energy voor toepassing in de gevel van hun eigen kantoor.
LUMICKS
De spin off van de Vrije Universiteit LUMICKS brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kun je processen gaan begrijpen waarbij het DNA aangetast wordt, zoals dat bij kanker gebeurt. De mogelijkheid die LUMICKS biedt, is uniek en komt door de slimme combinatie van microscopische technieken (onder andere microscopie met fluorescentie) en systemen om vloeistoffen op de schaal van 1 duizendste millimeter te manipuleren (zogeheten microfluidische systemen). Met de Take-off-financiering zal LUMICKS een demonstratie-apparaat voor de markt ontwikkelen.
ARTPred
In het Erasmus MC is een manier gevonden om met een simpele urinetest te bepalen of bij een IVF-behandeling het terugplaatsen van de bevruchte eitjes tot succes zal leiden. Deze test is in klinische omstandigheden 96% betrouwbaar gebleken. De Take-off-financiering voor ARTPred wordt gebruikt om een grotere validatie-trial te doen. Die test kan bij zo’n 30% van de vrouwen vooraf aantonen dat de implantatie niet succesvol zal zijn en bespaart deze vrouwen een zware behandeling.
Nerdalize
Start-up van de Rijksuniversiteit Groningen Nerdalize combineert het feit dat grote rekencentra sterk gekoeld moeten worden met de behoefte aan verwarming van woningen: Nerdalize wil computers in de vorm van verwarmings-elementen in huizen inzetten om complexe berekeningen te doen én om de huizen te verwarmen. De huizenbezitters hebben lagere energiekosten en Nerdalize kan voor een concurrerend bedrag berekeningen in de markt aanbieden, omdat er geen gekoelde “server farms” nodig zijn.
Oncodrone
Oncodrone heeft bij het RadboudUMC een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen kan afremmen. Het gaat om prostaat- en borstkanker. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd. Met de Take-off-financiering zal Oncodrone belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam (absorptie, verspreiding, vertering, e.d.) alsmede over de giftigheid verzamelen.
Madam Therapeutics
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen de reguliere antibacteriële middelen. Madam Therapeutics gebruikt resultaten van het LUMC en AMC om infecties door bacteriën te bestrijden. Dat doet ze met speciale eiwitten, peptides. Deze peptiden zijn geïnspireerd op een peptide die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en die bacteriën en schimmels kan doden of inactiveren. De ontwikkelde kunstmatige versies hebben eigenschappen die op speciale toepassingen zijn toegesneden. De Take-off-financiering zal gebruikt worden om het proof-of-concept in klinische studies te leveren voor bestrijding van de MSRA-ziekenhuisbacterie via de neus.