Verdrag helpt commissie vermiste personen internationaal op weg

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in Brussel een verdrag getekend waardoor de Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) voortaan een officiële internationale organisatie is. De commissie kan daardoor makkelijker, beter beschermd en in meer landen aan het werk. Ook is afgesproken dat de commissie zich vanaf 2015 in Den Haag zal gaan vestigen.

Koenders tekende het verdrag samen met collega’s uit het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Zweden. ‘De Internationale Commissie voor Vermiste Personen heeft ontzettend belangrijk werk verzet na de oorlog op de Balkan. Nu de commissie steeds vaker wereldwijd gaat werken - naar aanleiding van gewapende conflicten, natuurrampen en georganiseerde misdaad - is het nodig om de juridische bescherming van deze organisatie te verstevigen’, zei Koenders na de ceremonie.

De commissie werkt vaak in zeer moeilijke omstandigheden, zoals na de tsunami in Zuidoost-Azië en tijdens de gruwelijkheden in Libië en Syrië. ‘Het is niet alleen voor de medewerkers van de ICMP belangrijk om goed beschermd hun werk te kunnen doen, maar ook voor de nabestaanden van vermiste personen. Zij hebben voor de verwerking van de vaak tragische gebeurtenissen behoefte aan gedegen onderzoek en betrouwbare informatie’, aldus Koenders.

Volgens de minister is het werk van de ICMP ook cruciaal voor het vervolgen van verdachten van internationale misdrijven. Koenders: ‘De experts van de commissie werken zeer zorgvuldig en volgens internationaal erkende standaarden. Daardoor houdt door hen gevonden bewijsmateriaal stand in een rechtszaal en kunnen de daders gestraft worden.’

De organisatie richt zich ook nog op ondersteuning van regeringen bij het formuleren van wetgeving op het gebied van vermiste personen en de uitvoering daarvan. De oprichting van de ICMP is een Nederlands-Brits initiatief.