Politieke oplossing voor Syrië en Irak essentieel in strijd tegen ISIS
De luchtaanvallen van de coalitie tegen ISIS beginnen effect te sorteren. De opmars van ISIS in Irak is gedeeltelijk gestopt. Toch kan de strijd tegen ISIS alleen blijvend succesvol zijn als de internationale gemeenschap kiest voor een strategie die zich ook richt op de structurele oplossing van de problemen in Irak en de Syrische burgeroorlog. Dit schrijven de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet in de strijd tegen ISIS en voor stabiliteit in de regio. Nederland zet zich voor de regio in met militaire en diplomatieke middelen en via ontwikkelingssamenwerking.
Het luchtoptreden van de coalitie, in samenhang met het grondoptreden van de Iraakse en Koerdische strijdkrachten, heeft ervoor gezorgd dat ISIS op verschillende plaatsen in de verdediging is gedrongen. Maar hoewel de internationale gemeenschap zijn krachten heeft verenigd voor de militaire strijd tegen ISIS en de steun voor de Iraakse regering van al-Abadi, ontbreekt een gemeenschappelijke visie voor Syrië. Nederland dringt bij de partners aan op een gemeenschappelijke visie op de langetermijnagenda voor de strijd tegen ISIS en het herwinnen van stabiliteit in Irak en Syrië. Die kunnen niet los van elkaar worden gezien, aldus de ministers.
Voor die langetermijnagenda zijn, aldus het kabinet, de volgende 4 punten van belang: steun voor een inclusieve regering in Irak, steun voor een politieke oplossing in Syrië, investeren in een constructieve rol voor sleutelspelers in de regio en een harde aanpak van ISIS via een bijdrage aan de coalitie.
Verder schrijft het kabinet dat Nederland militaire training zal geven aan eenheden van de Peshmerga in Erbil en eenheden van de Iraakse Special Operation Forces in Bagdad. De Nederlandse trainers gaan niet mee in gevechtssituaties. De voorbereiding voor de Nederlandse bijdrage aan de voorziene trainingsmissie is in volle gang. Nederland vindt samenwerking met coalitiepartners daarbij belangrijk om te verzekeren dat de bijdrage bij het campagneplan past en aansluit op de Iraakse behoefte. In Erbil zal nauw worden samengewerkt met Duitsland. Dat is in de huidige voorbereidingsfase ook al het geval. In Bagdad wordt samengewerkt met de Verenigde Staten.
Tot slot melden de bewindslieden dat een factfinding-missie van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie vorige week de wenselijkheid, kansen en risico’s in kaart heeft gebracht voor het verlenen van steun aan gematigde gewapende oppositiegroepen in het noorden en het zuiden van Syrië. Het kabinet kijkt op basis daarvan nu naar mogelijkheden om bijvoorbeeld voedselpakketten, basisbenodigdheden en medicijnen te leveren.