Nederland en Marokko leiden internationaal initiatief tegen Foreign Terrorist Fighters

Vandaag en morgen vergaderen meer dan 30 landen, de EU en de VN, in Marrakesh over Foreign Terrorist Fighters. Het is de 1e zitting van een werkgroep die voortvloeit uit een vorig jaar door Nederland en Marokko ontwikkeld initiatief in het kader van het Global Counter Terrorism Forum. De Nederlandse delegatie wordt geleid door de Speciaal Vertegenwoordiger voor Terrorismebestrijding, ambassadeur in Algemene Dienst Piet de Klerk.

‘De Foreign Terrorist Fighters zijn hét voorbeeld van hoe de nationale en internationale veiligheid in elkaar overlopen’, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken). ‘Het is een serieus probleem dat om een serieuze en brede internationale aanpak vraagt. Deze werkgroep is een concrete stap in die richting.’

Het Marokkaans-Nederlandse initiatief heeft inmiddels geleid tot een document dat tijdens de bijeenkomst aan de orde is: The Hague-Marrakesh Memorandum on Good Practices for a More Effective Response to the FTF Phenomenon. Daarin staan 19 goede typen maatregelen voor het aanpakken van Foreign Terrorist Fighters, personen die naar conflictgebieden afreizen om daar aan gevechten deel te nemen.

Die voorbeelden gaan onder meer over het opsporen van en optreden tegen gewelddadig extremisme; het voorkomen, opsporen en tegengaan van rekrutering van Foreign Terrorist Fighters; het opsporen en tegengaan van reizen naar conflictgebieden en het opsporen en ingrijpen bij terugkeer van zulke strijders. De werkgroep zal in de tweedaagse sessie onder voorzitterschap van Marokko en Nederland de 19 typen maatregelen verder uitwerken.

Het Global Counter Terrorism Forum bestaat sinds 2011 en is een samenwerkingsverband van 29 landen, inclusief landen uit het Midden-Oosten, de Golf en Maghreb regio, de EU en de VN, waarin experts op het gebied van terrorismebestrijding kennis en ervaring delen. Het initiatief van Marokko en Nederland draagt ook bij aan de naleving van resolutie 2178, over het aanpakken van Foreign Terrorist Fighters, die de Veiligheidsraad van de VN in september 2014 unaniem aannam.