Minister Plasterk bedankt AMFO voor jarenlange inzet
De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft op maandag 15 december in Den Haag de Raad van Toezicht en de directie van AMFO bedankt voor hun jarenlange inzet bij de bevordering van de sociale en maatschappelijke ontwikkeling op de eilanden via talrijke non-gouvernementele organisaties (ngo’s) op Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
De projecten waren veelal gericht op de ontwikkeling en zelfredzaamheid van de jeugd en alleenstaande moeders, hulp aan ouderen, zieken en gehandicapten, en integrale wijkaanpak. Minister Plasterk bedankte de Raad van Toezicht en de directie van AMFO onder meer voor hun bijdrage aan de professionalisering van ngo’s in de landen en Caribisch Nederland. Ook sprak hij zijn waardering uit voor de ordentelijke en verantwoorde wijze waarop de Raad van Toezicht en het personeel van AMFO hun werk - met tastbare resultaten - hebben gedaan.
Dat geldt ook voor de wijze waarop AMFO nu wordt afgebouwd. In 2013 zijn door AMFO voor het laatst subsidies beschikbaar gesteld aan ngo’s, met financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld door de Nederlandse overheid. Nederland heeft als donor vanaf de start van AMFO in 2004 tot en met 2012 ruim 104 miljoen gulden beschikbaar gesteld aan deze stichting. Onderdeel van de afspraken rondom de ontmanteling van de Nederlandse Antillen was dat door onder meer de schuldsanering de nieuwe landen binnen het Koninkrijk in staat werden gesteld om op eigen benen te staan. Als gevolg hiervan is besloten dat samenwerkingsprogramma’s - zoals ook de Nederlandse financiering aan AMFO - zouden worden stopgezet. Op dit moment rondt AMFO de laatste activiteiten af om uiterlijk 31 december dit jaar formeel de deuren te sluiten.
Om de werkzaamheden van de door AMFO gesubsidieerde ngo’s in 2014 voort te kunnen zetten, kwamen minister-president Ivar Asjes en minister Plasterk in 2013 overeen dat 3 miljoen gulden uit het budget van de vrijgevallen middelen van SONA op Curaçao, plus 2 miljoen van het restvermogen van de stichting AMFO, aangevuld met 2 miljoen gulden op de begroting 2014 van Curaçao wordt ondergebracht bij stichting Reda Sosial, zodat deze stichting voortaan subsidies aan ngo’s kan verstrekken. Vanaf 2015 en verder wordt er ieder jaar 8 miljoen gulden gereserveerd op de begroting van Curaçao voor de subsidiëring van ngo’s. In Sint Maarten wordt de voortzetting van de werkzaamheden van de ngo’s verzorgd door het Sint Maarten Development Fund (SMDF). Hiermee willen de regeringen van Curaçao en Sint Maarten een bijdrage blijven leveren aan het verbeteren van de sociaal-maatschappelijke positie van die mensen in de samenleving die deze hulp het hardst nodig hebben.