Plasterk vraagt wetenschappers te reflecteren op digitale overheid
“Een verstandig mens doet zoveel mogelijk routinematig om daarnaast nog ruimte te hebben voor de zaken die werkelijk denkkracht of aparte aandacht vereisen. ICT maakt het juist mogelijk om extra aandacht te hebben voor afwijkende zaken. Maar slechts dan als ICT de juiste betekenis krijgt in een organisatie. De betekenis van een instrument om beter dienstbaar te kunnen zijn.” Dit is een fragment uit het essay van filosoof Bas Haring dat hij op verzoek van de klankbordgroep Gebruikers eOverheid heeft geschreven over de veranderende relatie tussen overheid en burger als gevolg van ICT.
De klankbordgroep Gebruikers eOverheid houdt in de gaten dat de burger altijd centraal staat bij de ontwikkelingen van de digitale overheid. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sprak vandaag met hen over wat digitalisering nu eigenlijk betekent voor de mensen. Om hierover met regelmaat te kunnen reflecteren zal Plasterk wetenschappers vragen een essay te schrijven over de digitale overheid; een zogenaamde wetenschappelijke estafette.
Echt wanneer het moet, virtueel wanneer dat kan
Bas Haring bespreekt verder in zijn essay de angst dat virtueel contact tussen burgers en de overheid te afstandelijk is: “De kwaliteit van contact wordt er niet minder op dankzij ICT, maar ons oordeel over de kwaliteit van contact wordt vertroebeld door het contact dat we al kennen. […] ICT helpt bij het verstandig “managen” van contact: echt wanneer het moet en virtueel wanneer dat kan.”
ICT kan een organisatie juist transparanter maken
“Het lijkt alsof ICT zaken ondoorzichtig maakt: “Volgens de software komt u niet in aanmerking voor een vergunning, excuses!” Maar het tegenovergestelde is eerder het geval. […] Eén: ICT zorgt ervoor dat beslissingen die door mensen genomen worden makkelijker kunnen worden getraceerd. En twee: de beslissingen die door software zelf genomen worden zijn altijd traceerbaar. Wat willen we nog meer?”