Koenders wijst op belang Weense conferentie over kernwapens

Nederland neemt vandaag en morgen in Wenen deel aan een conferentie over de humanitaire impact van kernwapens. De Oostenrijkse regering organiseert deze bijeenkomst ter bevordering van wereldwijde nucleaire ontwapening en non-proliferatie van kernwapens. 'De aandacht voor de humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens is belangrijk', aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken). 'De Nederlandse inzet voor een wereld zonder kernwapens wordt gedreven door het besef dat de gevolgen van een kernexplosie desastreus zijn.'

Een enkele kernexplosie zou catastrofale gevolgen hebben voor mens, natuur en milieu. Een kernoorlog zou zoveel lijden veroorzaken dat niemand, geen land of internationale organisatie, voldoende hulp kan bieden.

De conferentie vindt plaats in een tijd waarin de onderhandelingen over ontwapening in het slop zitten, ondanks een aanbod van president Obama in juni 2013 aan Rusland om nieuwe stappen te zetten. De vooruitzichten op vooruitgang zijn het afgelopen jaar door het Russische optreden echter sterk verslechterd. Minister Koenders hoopt dat de aandacht voor de humanitaire impact een impuls kan geven aan de politieke wil en het gevoel van urgentie te ontwapenen.

'We moeten natuurlijk realistisch zijn over wat bereikt kan worden, maar we kunnen geen gelegenheid voorbij laten gaan om stappen in de goede richting te zetten. Ons uiteindelijke doel blijft Global Zero, een kernwapenvrije wereld', aldus de minister. Nederland zal in Wenen ook benadrukken dat realistische en duurzame ontwapening alleen mogelijk is als rekening wordt gehouden met alle relevante factoren. Daarom moeten ook veiligheid en stabiliteit, ook in bredere Europese en bondgenootschappelijke context, het juiste gewicht krijgen.

Naar schatting beschikken wereldwijd 9 landen over 16.300 kernwapens. Aan de Weense conferentie neemt een groot deel van de wereldgemeenschap deel, inclusief kernwapenstaten als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.