Forse daling aantal plofkraken
Het aantal ram- en plofkraken is in de 1e 10 maanden van dit jaar met bijna 70% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot 1 november vonden er 39 fysieke aanvallen op geldautomaten plaats, waaronder 32 ram- en plofkraken. Over heel 2013 waren dat er nog 133. De daling is mede het gevolg van de samenwerking tussen de banken, politie en het Openbaar Ministerie om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan.
De overheid en banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Reaal) hebben de handen verder ineen geslagen. In een gezamenlijk project organiseren banken en politie dat bankgegevens, zoals bankafschriften van verdachten voor opsporingsonderzoek, via 1 druk op de knop binnenkomen bij de politie in een digitaal verwerkbare vorm. Een enorme vooruitgang omdat het de politie nu veel tijd en menskracht kost om de huidige stroom aan gegevens, zowel digitaal als op papier, in de politiesystemen te verwerken. Volgens Gerard Bouman, korpschef van de politie, komt hierdoor recherchecapaciteit vrij voor de aanpak van financieel-economische criminaliteit, zoals fraude en het afpakken van crimineel vermogen. “Misdaad mag niet lonen en dankzij deze samenwerking kunnen we daar nog meer op focussen.”
Vandaag spreekt minister Opstelten in Amsterdam met de banken, politie en het OM over de gezamenlijke speerpunten van volgend jaar: nauwer samenwerken bij de aanpak van fraude en het verder digitaliseren van de uitwisseling van informatie. “Het is goed dat deze vruchtbare samenwerking wordt voorgezet. Het leidt zowel voor de banken, als de politie en het OM tot goede resultaten. Voortgang van de samenwerking is dus logisch en belangrijk.”
Ook NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) voorzitter Chris Buijink is tevreden: “Met deze vorm van publiek private samenwerking wordt bereikt dat financiële informatie op een uniforme en centrale wijze wordt gevorderd. Dit komt de kwaliteit ten goede en levert zo een bijdrage aan een betere aanpak van financieel-economische criminaliteit.”
En Hugo Hillenaar, Landelijk Hoofdadvocaat-generaal van het OM en tevens portefeuillehouder gewelddadige vermogenscriminaliteit stelt: “Het grove geweld waarmee ram- en plofkraken gepaard gaan, kan veel gevaar voor personen en schade aan de omgeving opleveren. Bovendien tast dit delict het veiligheidsgevoel en woongenot van omwonenden aan. Vanwege deze gevoelens van grote onrust en onveiligheid die deze misdrijven veroorzaken in de samenleving, beschouwt het OM ram- en plofkraken als high impact crime en eist hiervoor hoge straffen. Bij de aanpak van ram- en plofkraken, maar ook bij de aanpak van allerlei vormen van fraude, hebben we de banken hard nodig.”