Toespraak minister-president bij herdenking prof.dr. G. Lycklama à Nijeholt

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking van prof.dr. G. (Geertje) Lycklama à Nijeholt in de Eerste Kamer in Den Haag op 2 december 2014.

Mevrouw de voorzitter

In de politiek ontneemt de waan van de dag ons wel eens het zicht op de lange termijn en de diepere waarden die onze samenleving zoveel kwaliteit en kracht geven. Maar sommigen hebben het bijzondere talent om het oog altijd op de bal te houden. Geertje Lycklama à Nijeholt was zo iemand. En juist in dit huis van reflectie kwam dat talent tot zijn recht.

Wij herdenken vandaag een vrouw die strijdlust en dadendrang koppelde aan een onderzoekende geest en een wijs en bezonken oordeel. Zij was iemand die stond voor haar opvattingen en die tegelijkertijd zichzelf niet op de voorgrond plaatste. Daaraan, en aan haar grote deskundigheid, ontleende zij een groot persoonlijk gezag. Geertje Lycklama à Nijeholt was iemand die luisterde en naar wie dus werd geluisterd. Iemand ook die mensen aan zich bond door haar openheid, eerlijkheid en haar vermogen om ingewikkelde vraagstukken tot de menselijke maat terug te brengen.

Wat haar dreef als mens en politicus was het tegengaan van onrecht en ongelijkwaardigheid. Zij streed internationaal voor een betere positie voor vrouwen, voor hun recht op scholing en ontwikkeling en voor verbetering van hun leef- en werkomstandigheden. Dat deed zij uit overtuiging, maar ook in het besef dat vrouwen een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van een samenleving. Die notie is 1 van de vaste pijlers geworden onder het Nederlandse buitenlands beleid, dat daarmee in hoge mate schatplichtig is aan haar werk.

Mevrouw de voorzitter,

Met Geertje Lycklama à Nijeholt verliest Nederland een uitzonderlijk begaafde en inspirerende vrouw, die principes en wetenschappelijke kennis wist om te zetten in daden en resultaten. Zo heeft zij het verschil gemaakt in de levens van heel veel mensen wereldwijd. Zij zal gemist worden: hier in deze Kamer, in haar partij, maar bovenal in de kring van haar gezin, familie en vrienden. Naar hen gaan onze gedachten vandaag allereerst uit. Namens de regering wens ik alle nabestaanden veel kracht toe bij de verwerking van dit grote verlies.