Snellere toelating duurzame gewasbeschermingsmiddelen

Er zijn 8 proefprojecten gestart om te werken aan een snellere toelating van 12 nieuwe, groene gewasbeschermingsmiddelen in Nederland. Het gaat in deze pilots om middelen die een oplossing bieden voor actuele ziekten en plagen in de land- en tuinbouw, zoals bladluis, aaltjes en mijten. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Dijksma: 'Versnelde toegang van groene laag-risico gewasbeschermingsmiddelen tot de markt is goed voor het milieu en een steun in de rug voor de producenten van deze middelen. Via deze pilots in Nederland wil ik ook de snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie bevorderen. Vergroening van gewasbeschermingsmiddelen is voor mij een topprioriteit.'

Green Deal

Gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak nodig om de teelt van gewassen te vrijwaren van ziektes en plagen. Om de gewasbescherming te verduurzamen, is het wenselijk dat nieuwe middelen met lagere risico's voor mens, dier en milieu sneller worden toegelaten. Om dit te bevorderen hebben medio dit jaar het ministerie van Economische Zaken, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), LTO Nederland, Artemis, Nefyto, Bionext en Natuur en Milieu een Green Deal voor de snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen gesloten. De pilots zijn een uitwerking van deze Green Deal.