Geslaagd voor bankenunie: geen reden tot zelfgenoegzaamheid
De Nederlandse banken zijn geslaagd voor de bankentest van de Europese Centrale bank, maar er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Dat was de boodschap van de toespraak die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag hield tijdens het symposium Toekomstgericht Bankieren ter ere van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Banken. "De cijfers zijn weliswaar een voldoende waard, maar voldoende is in dit geval niet goed genoeg", zei de minister.
Dijsselbloem vroeg zich af of de sector behalve aandacht voor de harde criteria, voldoende begrip heeft voor het belang van de zachte criteria, zoals vertrouwen, reputatie en cultuur. Hij zei daarover: "Banken moeten beseffen hoe de buitenwereld ze bekijkt. En wie dat nu nog niet begrijpt, heeft geen toekomst in de bankenwereld." De uitvoering van het nieuwe beloningsbeleid en het verlopen van rentederivaten aan mkb’ers zijn de komende jaren volgens de minister belangrijke testcases.
Daarnaast stelde Dijsselbloem dat de kwaliteit en de hoeveelheid van het kapitaal dat banken aanhouden de komende jaren nog verder moet verbeteren, om de kapitaalratio’s van Europese banken de komende jaren te versterken tot de vereiste niveaus. Daarvoor ziet de minister 3 mogelijkheden:
- Iedereen dezelfde kapitaaldefinities: nu mogen nationale toezichthouders soms afwijkende definities van het kernkapitaal van banken hanteren. Dijsselbloem wil kijken of dit eerder gelijkgetrokken kan worden dan in 2018, zoals nu gepland is.
- Aangepaste regels voor de versterking van de kapitaalpositie: in sommige landen hebben overheden banken de afgelopen jaren geholpen met het versterken van hun kapitaalpositie. Dijsselbloem wil de houdgreep tussen banken en overheden - het doel van de bankenunie - juist doorbreken.
- Minimaal 4% leverage ratio: de gemiddelde buffers van Nederlandse banken bleken laag ten opzichte van andere landen. Dijsselbloem benadrukte nogmaals dat dit kabinet ernaar streeft dat de leverage ratio van de 4 grootste Nederlandse banken in 2018 minimaal 4% bedraagt.
In zijn speech stond Dijsselbloem verder stil bij de recente voorstellen van de NVB voor bankieren in de toekomst, dat plannen bevat voor een stabielere, dienstbare en betrouwbare bancaire sector. Dijsselbloem: "Ik zie veel goede voornemens in de bancaire sector. De wil om de banken echt te veranderen. De wil om het zelf beter te doen. Maar ook de wil om er samen uit te komen. Daar wil ik graag aan meewerken. Zodat straks niet alleen de cijfers kloppen, maar het ook goed zit met het vertrouwen, de reputatie en de cultuur."