Koenders: OPCW moet op Syrië blijven letten
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag 1 december zijn zorgen uitgesproken over het herhaaldelijk en systematisch gebruik van chloorgas als wapen door Syrië. ‘Dat is in strijd met de afspraken en moet niet zonder consequenties blijven’, zei de minister op de jaarlijkse vergadering van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) in Den Haag.
Volgens de minister is de afgelopen tijd een grote slag geslagen in Syrië, doordat het de OPCW is gelukt de chemische wapenvoorraden in het land te vernietigen. ‘Er zijn buitengewone maatregelen genomen om met een buitengewone situatie om te gaan. De OPCW heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan internationale vrede en veiligheid’, aldus Koenders.
Hij riep de OPCW op om ‘Syrië nauwlettend in de gaten te blijven houden tot we ervan zijn overtuigd dat het chemische wapenprogramma daar compleet is vernietigd’. Hij benadrukte dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het vernietigen van chemische wapens bij Syrië ligt.
Op de jaarvergadering van de OPCW sprak minister Koenders ook uit dat de OPCW zich moet voorbereiden op de toekomst. ‘Ruim 85% van de voorraden chemische wapens in de wereld, vooral in de Verenigde Staten en Rusland, zijn inmiddels vernietigd’, zegt Koenders. ‘Daardoor komt nu een toekomst in zicht waarin de OPCW zich niet meer alleen hoeft te richten op controles van de industrie en het vernietigen van voorraden, maar ook op het voorkomen van het opnieuw inzetten van chemische wapens.’
De OPCW is nog altijd van groot belang voor de internationale gemeenschap, vindt Koenders. ‘Nadat de wereld bijna 100 jaar geleden voor het eerst werd geconfronteerd met de grootschalige inzet van chemische wapens, zagen we vorig jaar augustus wederom zo’n verschrikkelijke aanval in Ghouta, nabij Damascus. Deze gebeurtenis benadrukte nogmaals hoe belangrijk het is om een organisatie als de OPCW te hebben.’
De in Den Haag gevestigde OPCW is de organisatie die toeziet op de implementatie van het Chemische Wapensverdrag, dat in 1997 in werking trad. De OPCW heeft 190 lidstaten, die samen werken aan een wereld vrij van chemische wapens. De organisatie kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.