Stoffelijke resten en wrakstukken MH17 naar Charkov
Leden van de Nederlandse repatriëringsmissie hebben gisteren de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen die afgelopen week werden geborgen overgebracht naar Charkov. De geborgen wrakstukken van vlucht MH17 zijn onderweg naar Charkov.
Zondagochtend is de trein vanuit Torez vertrokken onder begeleiding van leden van de Nederlandse missie en de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE). In totaal telt de trein 12 wagons met wrakstukken van het vliegtuig. Enkele onderdelen die te groot bleken voor transport met de trein zijn gisteren reeds met diepladers over de weg naar Charkov vervoerd.
In Charkov vindt eerst een forensische check plaats van de gevonden stoffelijke resten. Die keren samen met de persoonlijke bezittingen op een nog nader te bepalen moment terug naar Nederland.
Na aankomst van de wrakstukken in Charkov, wordt het transport naar Nederland verder voorbereid. Op dit moment kan nog niet worden gezegd wanneer en hoe dat transport zal plaatsvinden.
Met het transport van Torez naar Charkov is de bergingsmissie van de wrakstukken van afgelopen week beëindigd. Na een ruime periode van voorbereiding werd zondag 16 november gestart met de operatie. In 7 dagen tijd zijn binnen de mogelijkheden op de locatie van de ramp zoveel mogelijk wrakstukken geborgen die relevant zijn voor het onderzoek, liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten. Ondanks de complexe omstandigheden en de plaatselijke veiligheidssituatie kon het bergingsteam gedurende de hele week onder begeleiding van de OVSE volgens planning werken. De berging ging in goede samenwerking met de lokale hulpdiensten.
De rampplek is nu nog niet geheel opgeruimd. Op de locaties waar de afgelopen week is gezocht, zijn veelal kleinere wrakstukken achtergebleven, die niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. Hierover zijn afspraken gemaakt met de lokale hulpdiensten, die deze achtergebleven wrakstukken zullen opruimen.
De leden van de repatriëringsmissie willen terug naar de zogenoemde 'burned sites' om diepgravend forensisch onderzoek te doen. De locaties zijn afgezet met borden. Daarop wordt gevraagd de burnsites niet te betreden. Ook zijn er nog steeds gebieden waar het Nederlandse team geen toegang tot heeft gekregen. De veiligheidssituatie in het rampgebied blijft fragiel. Hierdoor is het niet mogelijk om op nieuwe werkzaamheden vooruit te blikken.