Consulaat-generaal Chongqing wordt feestelijk geopend

Op vrijdag 21 november zullen ambassadeur Aart Jacobi en de (vice)burgemeester van Chongqing de officiële opening verrichten van het nieuwe Nederlandse consulaat-generaal te Chongqing. Naast de openingsceremonie zal tevens een aantal evenementen worden georganiseerd dat de economische, culturele en historische verbanden tussen Nederland en Chongqing onderstreept.

Missie en diensten van het nieuwe consulaat-generaal

Met de Nederlandse ambassade in Beijing en de consulaten-generaal in Shanghai, Guangzhou en Hongkong, is het nieuwe consulaat-generaal in Chongqing de 5e Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in China. Daarbij opgeteld het zestal Netherlands Business Support Offices (NBSO’s), bestaat het Nederlandse economische netwerk in China uit 11 vertegenwoordigingen. De opening van het nieuwe consulaat-generaal onderstreept het toenemend belang van de bilaterale relatie tussen Nederland en China.

Hoofdmissie van deze nieuwste loot aan de stam van het Nederlandse netwerk in China is economische diplomatie. Het consulaire district van het consulaat-generaal omvat de stadsprovincie Chongqing (32 miljoen inwoners) en de provincies Sichuan (80 miljoen) en Shaanxi (37 miljoen). Het totaal aantal potentiële consumenten van Nederlandse producten in het ambtsgebied van het consulaat-generaal bedraagt daarmee iets minder dan 150 miljoen. Het westelijke deel van China is nog steeds 1 van de snelst groeiende regio’s van het land, met een enorm maar voor Nederland nog goeddeels onontgonnen potentieel voor de export van voedsel- en landbouwproducten en technologie en expertise op de terreinen van transport en distributie, health care en life sciences, milieu en schone energie.

Chongqing is vanwege de ligging aan de samenstroom van de Yangzi en de Jialing rivieren het belangrijkste logistieke knooppunt in West-China. Het consulaat-generaal heeft voor een aantal (top)sectoren marktanalyses opgesteld over de kansen die het westen van China biedt op het vlak van agro-industrie (varkenshouderij, aardappel, tuinbouw, zuivel), hightech (automotive) alsook transport, distributie en logistiek. Het westelijk deel van China is de zetel van een groot aantal Chinese bedrijven dat in toenemende mate voornemens is overzees actief te worden en daarmee een mogelijke bron vormt van investeringen in Nederland.

Specifiek voor Nederlandse bedrijfsvertegenwoordigers die op doorreis zijn, biedt het consulaat-generaal in Chongqing een unieke dienst, de zogenaamde ‘aanmeerplekken’: een werkplek voor korte tijd op het consulaat zelf waar men toegang heeft tot wifi-, print- en scanfaciliteiten en de mogelijkheid heeft om rechtstreeks eerstehands advies in te winnen bij de medewerkers van het consulaat-generaal.

Nederlanders woonachtig in West-China kunnen voor consulaire diensten als paspoortaanvragen, legalisaties en consulaire verklaringen terecht bij de Nederlandse ambassade in Beijing. In aanvulling daarop verleent het consulaat-generaal in Chongqing Nederlanders in West-China die in nood verkeren de gebruikelijke consulaire bijstand. Chinese staatsburgers kunnen een Nederlands Schengenvisum aanvragen bij een visumaanvraagcentrum van TLSContact in Beijing, Guangzhou of Shanghai of bij het Hongaarse consulaat-generaal in Chongqing dat namens Nederland deze visa afgeeft in West-China.

Openingsactiviteiten

De opening van het consulaat-generaal valt samen met de officiële opening van de Robert Van Gulikkamer in het Three Gorges Museum in Chongqing. De familie van de eminente sinoloog, diplomaat, wetenschapper, auteur van de populaire rechter Tie detectivereeks en bovenal connaisseur van traditionele Chinese cultuur Robert van Gulik heeft enkele belangrijke objecten uit diens nalatenschap aan het museum gedoneerd. Deze zullen in een daarvoor speciaal ingerichte expositieruimte permanent worden tentoongesteld. Chongqing is de enige plek in China waar Van Gulik, tijdens de oorlogsjaren, heeft gewoond, gewerkt en onderzoek heeft gedaan.

Naast de huidige ambassadeur Jacobi zal tevens voormalig Nederlands ambassadeur in China Roland van den Berg aan de officiële openingsceremonie van het consulaat-generaal deelnemen. Van den Berg woonde in de periode dat Chongqing China’s oorlogshoofdstad was enkele maanden in Chongqing (1940) waar zijn vader diplomaat was op de Nederlandse diplomatieke missie. Hij is tevens 1 van de hoofdrolspelers in de documentaire ‘Holland and Chongqing: a common past, present and future’ waarin hij over zijn jeugdherinneringen spreekt. Deze documentaire, die onlangs in première is gegaan, werpt licht op het verrassend rijke verleden dat Chongqing en Nederland delen en zal op korte termijn via sociale media beschikbaar worden gesteld. Tijdens de opening zal een verkorte versie worden getoond.