Grondgebondenheid melkveehouderij in wet verankerd

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een Nota van wijziging van haar wetsvoorstel voor een verantwoorde groei van de melkveehouderij naar de Tweede Kamer gestuurd. In de wet wordt de mogelijkheid opgenomen om via een algemene maatregel van bestuur grondgebondenheid van de melkveehouderij wettelijk te verankeren. Dit geeft de mogelijkheid om samen met de sector en de Tweede Kamer zorgvuldig te werken aan de invulling van grondgebonden groei.

Staatssecretaris Dijksma: "Ik onderschrijf het belang van het grondgebonden karakter van de melkveehouderij. Daarom heb ik ook al aan de Kamer aangekondigd een actiegerichte aanpak te willen uitwerken waarin vèrgaande afspraken worden gemaakt over stappen die het bedrijfsleven in de zuivelketen en de overheid gaan nemen om het grondgebonden karakter te behouden en te versterken. Met deze wetswijziging schep ik een basis om de grondgebondenheid ook wettelijk te verankeren."

Mestverwerking

Een mogelijke invulling is volgens de toelichting bij de Nota van wijziging het beperken van de mogelijkheid om de uitbreiding van de melkveestapel en de daarmee samenhangende mestproductie alleen met volledige mestverwerking en dus zonder extra grond te compenseren. Dat kan door een maximaal percentage te stellen aan het aandeel van mestverwerking in de oplossing voor de extra mestproductie.

Als de staatssecretaris tot het uitvaardigen van een dergelijke algemene maatregel van bestuur wil overgaan, zal die eerst aan zowel de Tweede als de Eerste Kamer worden voorgelegd.