Koenders: 2014 goed jaar voor betrekkingen met Japan
'2014 is een goed jaar geweest voor de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Japan. Door het intensieve contact is de toch al goede band verder versterkt.' Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens het staatsbezoek aan Japan. 'We hebben een unieke historische band die al meer dan 400 jaar standhoudt, waar we de komende jaren op verder gaan bouwen.'
Koenders sprak met zijn Japanse ambtsgenoot Kishida af dat beide landen op politiek vlak de handen vaker ineen gaan slaan. 'Japan en Nederland delen op veel terreinen dezelfde prioriteiten, zoals op het gebied van non-proliferatie, cybersecurity, hervorming van de VN en vredesoperaties. Die eensgezindheid moeten we aanwenden bij de aanpak van internationale vraagstukken', vindt Koenders.
De minister nodigde in het gesprek met Kishida Japan uit om deel te nemen aan de Global Conference on Cyberspace die Nederland in april 2015 organiseert. Eerder dit jaar bezocht een grote Japanse delegatie Nederland in verband met de Nuclear Security Summit.
In het gesprek met Kishida werd ook uitgebreid stilgestaan bij de economische samenwerking tussen beide landen. 'Nederland en Japan kunnen beide profiteren van nog nauwere samenwerking. Voor de Japanners is ons land zeer aantrekkelijk als bestemming voor investeringen, zij zien ons als de poort naar Europa', aldus Koenders. Meer dan 100 Nederlandse bedrijven zijn tijdens het staatsbezoek aan Japan vertegenwoordigd in de parallelle handelsmissie onder leiding van minister Kamp (Economische Zaken).
Ook het oorlogsverleden was onderdeel van het gesprek tussen de 2 ministers. 'De herinnering aan het leed van de oorlog duurt voor veel mensen nog voort', aldus Koenders, die onderstreepte dat het in het belang van slachtoffers is dat de Japanse regering vasthoudt aan de excuses die in 1993 zijn gemaakt voor dwangprostitutie in de Tweede Wereldoorlog.
Minister Koenders sprak tijdens zijn bezoek aan Japan ook met mensen die zich inzetten voor het verwerkingsproces rond het oorlogsverleden dat Nederland en Japan delen. 'De crises in de wereld tonen aan dat de persoonlijke inzet voor verzoening ook in de huidige tijd van onschatbare waarde blijft', zei Koenders. Hij uitte zijn waardering voor de betrokkenen, die zich elk op eigen wijze inzetten voor het verbeteren van de Japanse kennis van het eigen oorlogsverleden en voor het opsporen van informatie over Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De minister sloot daarmee aan bij de woorden die koning Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek uitsprak over de actieve inzet van Japanners en Nederlanders voor verzoening.
Koenders reist na het bezoek aan Japan door naar Zuid-Korea, waar hij vanaf zondag wederom de koning en koningin zal begeleiden bij hun staatsbezoek.