Hacken voor het goede doel

Creatievelingen uit Nederland en Engeland zochten op een hackathon van Buitenlandse Zaken naar innovatieve digitale oplossingen. 'De vibe was geweldig', blikt Egon Hollands van BZ terug op de Hackathon. 'Knap hoor, hoe je in 24 uur een aantal oplosrichtingen hebt.'

'Hack for the good' was het motto van de bijeenkomst. De hackers zochten samen naar digitale oplossingen voor problemen van het Grote Merengebied in Afrika (Burundi, Congo, Oeganda en Rwanda). In sommige delen van dit gebied is de toegang tot water beperkt en bestaat er geen tot nauwelijks voedselzekerheid. Dorpen worden vaak aangevallen, geplunderd of vernietigd.

Opdrachten

Een aantal BZ’ers en de vier ambassades uit het Grote Merengebied hadden 3 opdrachten geformuleerd. Eén van de opdrachten ging over gender violence. Waar kunnen slachtoffers van (seksueel) geweld aankloppen en hoe kunnen ze hulp aanvragen? De prijs voor beste design was voor een data-generatorapplicatie die sms-berichten koppelt aan lokale hulpverleners.

Andere prijzen waren er voor onder meer vaardigheid: die ging naar het team dat een 5D-tool had gecreëerd om indicatoren, landen en donoren te analyseren. Ook was er een prijs voor de creatieve manier waarop ‘openstreetview’ kan worden ingezet voor ontwikkelingssamenwerking. De winnaars schonken hun prijzen aan een goed doel.

Bijna 24 uur in touw

De hackers waren urenlang enthousiast bezig. Na een laatste snack om 22.00 uur werd de versnelling er in gezet en om 5.30 uur hield de laatste hacker het voor gezien. De eerste hacker kroop zondagochtend om 7.00 uur uit zijn slaapzak. Alle deelnemers werkten die ochtend nog hard om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten.

Video

Nieuwsgierig naar de Hackaton? Bekijk de video voor een impressie van het evenement. Kijk voor meer informatie op www.hackunamatata.nl (openen in Firefox)