Toespraak van minister Opstelten bij start van campagne Alert Online

Toespraak van minister Opstelten (VenJ) bij de start van de campagneAlert Online op 27oktober 2014 in Den Haag.

Dames en heren,

Hartelijk dank aan de heer de Groene,dat wij hier bij NWO te gast mogen zijn vandaag. Ik sluit me graag bij zijnwoorden aan en heet u ook van harte welkom.

Dit is het derde jaar dat we dezeAlert Online campagne aftrappen. Nu ikdeze volle zaal zie en als ik dit vergelijk met twee jaar geleden, dan kan ikmet genoegen vaststellen dat steeds meer mensen alert zijn. Al is het maar op deuitnodiging voor dit evenement.

Dames en heren,

Wie op internet rond speurt naar de eerste cyber crime uit de geschiedenis,komt uit in Groot-Brittannië. Daar werd in 1903 een draadloze telegraafgesaboteerd. De gevolgen van deze eerste cyber misdaad vielen overigens wel mee.De Britse hacker avant la lettre zond slechts wat schunnige teksten de ether in.

Een kwajongensstreek, maar toch ook een inkijkje in wat de toekomst brengenzou. Want sinds deze draadloze telegraaf namen de mogelijkheden van nieuwetechnologie alleen maar toe. En daarmee ook de mogelijkheden om deze technologiete misbruiken.

In de jaren zeventig kraakte een Amerikaan het telefoonsysteem, zodat hijgratis kon bellen. In de jaren tachtig zagen we de eerste elektronischebankoverval. En in de jaren negentig werden talloze geheime codes ontfutseld vanhet Franse ministerie van defensie.

Vandaag, in de eenentwintigste eeuw, zijn het steeds vaker burgers dieslachtoffer worden van internetcriminaliteit. We zienphising mails, fraude met DigiD-gegevensen identiteitsdiefstal. Dat zijn vervelende misdrijven die mensen veel lastbezorgen.

Toch is er ook goed nieuws. Mede dankzij onze Alert Online campagnes van delaatste jaren, zijn mensen daadwerkelijk alerter. Ze snappen heel goed dat je –net als in de echte wereld – uit je doppen moet kijken: Niet elk e-mailtjezomaar vertrouwen en niet elke gratis WiFi-verbinding gebruiken om even jebankzaken te regelen.

Maar dames en heren, we zijn er nog niet. De ontwikkelingen in de digitalewereld gaan razendsnel. De impact van cyber crime wordt daardoor ook steedsgroter. Gaat u maar na: ICT zit in de haarvaten van onze samenleving. In onzetelefoons en tablets, maar ook in onze koelkasten, televisies en auto’s.

Mensen weten nú vaak wel waar ze op moeten letten online, maar op dit momentbedenken oplichters alweer nieuwe trucs. Een voorbeeld: ik zie regelmatig denieuwste phising mails voorbij komen en ik moet bekennen dat die steedsgeraffineerder worden.

Niet voor niets draait de Alert Onlinecampagne van dit jaar om kennis overcybersecurity.

Wie zijn kennis over digitale veiligheid niet up to date heeft, loopt immerseen grotere kans om doelwit te worden. Dat geldt voor mensen, maar ook voorbedrijven en overheden.

Om dit te voorkomen, kunnen we niet zonder innovatie en onderzoek. Met deNationale Cyber Security Research Agendahebben we een stevige basis om nieuwe cyber bedreigingen op te sporen, teanalyseren en in te dammen.

Maar om Nederland veiliger te maken, is alleen onderzoek doen niet genoeg. Dekennis moet landen bij de mensen die te maken hebben met deze bedreigingen.Daarom wil Alert Online toekomstigegebruikers laten profiteren van de kennis die onze briljante whizkids en nerdsin huis hebben. Om in hun jargon te blijven:sharing is caring!

Dames en heren, bij initiatieven als deze, speelt u – als partners van AlertOnline – een grote rol. Een steeds grotere rol, mag ik wel zeggen. Vorig jaarwaren er 50 partners, dit jaar al 140. Ik ben daar ongelofelijk trots op en wilgraag onze acht hoofdpartners bij naam noemen. U weet, alle partners zijn mijeven lief, maar sommige partners zijn mij nét iets liever dan anderen!

NWO, SURFnet, Kennisnet, ECP, de Universiteit Twente – ook al van diewhizkids – TNO, Betaalvereniging Nederland en KPN zijn dit jaar hoofdpartnersvan Alert Online.

Maar, dames en heren, u allemaal bent onmisbaar in deze campagne. Laat ik ukort wat voorbeelden geven, van wat we met elkaar op poten hebben gezet.

Scholieren gaan op de Universiteit Twente naar een virtuele waarzegster. Eenalwetende ziener, die je precies vertelt wat online bekend is over je. Je hoeftgeen Nostradamus te zijn, om in te zien dat dat soms best schrikken is. Goedvoor de bewustwording dus!

Omdat je hiermee niet vroeg genoeg kunt beginnen, slaan UPC ende Women in Cyber Security de handenineen om op basisscholen les te geven over digitale veiligheid.

Ook voor ondernemers is dit bewustzijn ongelofelijk belangrijk. Daaromorganiseren mkb’ers evenementen voor hun collega-ondernemers om hen bij tepraten over hoe zij hun zaak digitaal veilig houden.

Ook is de eerste concrete actie van Alert Online vandaag van start gegaan. Dewebsite veiliginternetten.nl is namelijk vanochtend gelanceerd.Veiliginternetten.nl is een gezamenlijk initiatief van het ministerie vanEconomische Zaken, ECP en mijn ministerie om consumenten en mkb’ers veilig aanhet internetten te krijgen. Veilig internetten is immers belangrijk, ik ben danook erg tevreden met dit initiatief.

Dames en heren,

De tijd dat cybermisdaden slechts begaan werden door kwajongens die watschunnige teksten rondstuurden of gratis wilden bellen, die is voorbij. Cybersecurity is een serieuze zaak en de belangen zijn groot. Niet voor niets heeftNederland de ambitie om koploper in de wereld te zijn, als het gaat omcyber security. De komende twee wekendragen bij aan dit doel, met talloze workshops, symposia, lezingen enbewustwordingsacties. Maar nog belangrijker: met de Alert Online campagne wordtdigitaal Nederland opnieuw een stukje veiliger.

Ik dank u hartelijk voor uw inzet en wens u een goede campagne toe!