Kabinet verstrekt lening voor onderzoeksreactor Petten
Het kabinet verstrekt een lening van maximaal € 82 miljoen aan ECN en haar dochter NRG voor de onderzoeksreactor in Petten. Hierdoor kan de exploitatie van de reactor de komende 10 jaar worden gecontinueerd en blijven 850 banen behouden.
Dit laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten. 'Het is van groot belang dat de onderzoeksreactor in Petten kan blijven draaien. Wegens de productie van medische isotopen en het belang van het bedrijf voor de Nederlandse economie.'
ECN is een belangrijk kennisinstituut in Nederland, vooral op het gebied van zonne-energie, bio-energie en energiebesparing.
De reactor in Petten maakt ruim 30% van het basismateriaal voor medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten.
Onderzoeksreactor
Vanaf 2023 zal een nieuwe onderzoeksreactor, Pallas, de huidige reactor in Petten gaan vervangen. De huidige reactor kan door de verstrekte lening nog minimaal 10 jaar mee om deze termijn te overbruggen.
De reactor in Petten is in 2013 9 maanden niet in bedrijf geweest, waardoor ECN in de problemen dreigde te raken. ECN verzocht Economische Zaken daarom in mei dit jaar om een lening, om de uitvoering van een herstelplan mogelijk te maken. De lening zal in tranches worden verstrekt. Het geld is alleen bedoeld voor de onderzoeksreactor.
Historisch afval
In het verleden is door Economische Zaken ook geld toegezegd aan ECN voor het opruimen van historisch afval. Dit geld kan alleen worden gebruikt voor het opruimen van het historisch afval en staat tot die tijd op een rekening van de Staat.
Eind dit jaar wordt meer duidelijk over de definitieve planning van de afvoer van het historisch radioactief afval naar de COVRA in Vlissingen.