Nieuw medicijn tegen chronische hepatitis C in basispakket

Het middel sofosbuvir (Sovaldi) tegen chronische hepatitis C wordt vanaf 1 november voor patiënten in een verder gevorderd ziektestadium vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten nadat ze met de fabrikant onderhandeld had over de prijs van het nieuwe middel.

'Het is ontzettend goed nieuws dat dit middel beschikbaar komt. Dit is echt een doorbraak voor patiënten en artsen', aldus Schippers. 'Het betekent genezing voor een groep patiënten die tot nu toe niet of nauwelijks geholpen konden worden. Door de onderhandelingen met de fabrikant komt het middel ook tegen een aanvaardbare prijs op de markt.'

Chronische hepatitis C

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. De behandelingen die tot nu toe beschikbaar waren, zijn erg intensief. Het nieuwe middel is effectiever, minder belastend voor de patiënt en leidt in veel gevallen tot genezing. Het middel komt nu beschikbaar voor patiënten met chronische hepatitis C in een verder gevorderd ziektestadium.

Onderhandelingen

Gezien de hoge kosten van het middel en de relatief grote patiëntengroep, adviseerde het Zorginstituut Nederland aan minister Schippers om in onderhandeling te treden met de fabrikant over de prijs. Het positieve onderhandelingsresultaat leidt ertoe dat de extra uitgaven aan dit geneesmiddel miljoenen lager uitvallen.

Voorlopige vergoeding

Om het middel zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten die reeds klachten ondervinden, gaat het om een voorlopig vergoedingsbesluit tot eind 2015 en wordt het vooralsnog alleen vergoed bij patiënten met een verder gevorderd ziektestadium van hepatitis C. Om in de toekomst bredere vergoeding van Sovaldi mogelijk te maken voor een grotere groep patiënten is nader overleg met de fabrikant over prijsverlagingen noodzakelijk.