Ministerie IenM gaat duurzame brandstof inkopen voor vliegreizen
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil vanaf april 2015 voor vliegreizen van ambtenaren duurzame brandstof inkopen door toe te treden tot het KLM Corporate Biofuel Programme. De jaarlijkse bijdrage van € 200.000 wordt door KLM geïnvesteerd in de aanschaf van duurzame biokerosine. Hierdoor kan straks omgerekend 30% van de vluchten die ambtenaren van IenM maken met KLM of haar partners op duurzame biobrandstof worden uitgevoerd. Op deze manier investeert het ministerie structureel in innovatie en het daadwerkelijk terugdringen van de CO2 uitstoot 'aan de bron' van vliegreizen van ambtenaren.
"Steeds meer vliegtuigen krijgen stillere en zuinigere motoren. Maar omdat de luchtvaart wereldwijd blijft groeien, moeten er ook andere maatregelen genomen worden. Het vliegen op duurzame biobrandstof is hier 1 van", zei staatssecretaris Mansveld op het jaarlijkse Schipholdiner. "KLM heeft hierin een voortrekkersrol en daar mogen we trots op zijn."
Het inkopen van de biobrandstof loopt via het BioFuel Programma van KLM en samenwerkingspartner Sky NRG. Dit programma biedt grote organisaties de mogelijkheid om een deel van hun vliegreizen op duurzame biobrandstof te maken. De samenleving wordt op deze manier betrokken bij de verduurzaming van de luchtvaart. Bovendien krijgt de markt voor duurzame brandstof hiermee een impuls waardoor er meer duurzame brandstof geproduceerd wordt, de prijzen kunnen gaan dalen en de vraag naar deze brandstoffen verder zal toenemen.
KLM gebruikt alleen biobrandstoffen die aan alle duurzaamheidscriteria voldoen en niet ten koste gaan van biodiversiteit en voedselvoorziening. Om zeker te weten dat er duurzame biobrandstoffen ingekocht worden, wordt KLM/SkyNRG geadviseerd door onder andere het Wereld Natuur Fonds.
Op dit moment doen circa 20 grote organisaties zoals Ahold, de gemeente Amsterdam, Accenture, DSM, Nike en Schiphol Group al mee. Met het toetreden van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tot het programma van KLM loopt de Nederlandse overheid voorop in Europa. Het ministerie wil uiterlijk in april 2015 toetreden en zal in de tussentijd de verplichte toets door de Europese Commissie afwachten.