Nederland draagt bij aan wederopbouw Gaza
Nederland helpt met de wederopbouw van de Gazastrook. Dit jaar zal Nederland € 12 miljoen aan Gaza besteden, en in totaal ruim € 50 miljoen aan de Palestijnse Gebieden. Nederland richt zich in de Palestijnse Gebieden op het lenigen van humanitaire noden, voedselzekerheid, water, rechtsstaatontwikkeling, veiligheid en mensenrechten. Deze steun wordt besteed via onze vertegenwoordiging ter plekke, UNRWA (VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen), NGO's en het bedrijfsleven. Nederland blijft ook na 2014 gecommitteerd aan de ontwikkeling van de Palestijnse Gebieden en is voornemens de inspanningen de komende jaren op een vergelijkbaar niveau voort te zetten.
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) maakte de Nederlandse bijdrage zondag bekend op een donorconferentie voor de Gazastrook in de Egyptische hoofdstad Caïro. 'Het is van groot belang dat de mensen in Gaza aan de slag kunnen met het herstel van de tienduizenden beschadigde en verwoeste huizen', zei de minister tijdens de conferentie.
Nederland maakt extra middelen vrij voor de invoer van bouwmaterialen voor de Gazastrook via de Material Monitoring Unit van de VN en voor het opruimen van achtergebleven explosieven, ook via de VN. Een bijdrage van $ 1 miljoen maakt het mogelijk dat de VN bouwmaterialen controleert die in de Gazastrook worden geïmporteerd. Dit initiatief moet de Israëlische veiligheidszorgen over de invoer van bouwmateriaal wegnemen en ervoor zorgen dat in de Gazastrook ziekenhuizen en scholen herbouwd kunnen worden.
Samen met de VS, de EU en partners in de regio dringt Nederland voortdurend aan op een politieke oplossing voor Gaza, zodat het geweld van afgelopen zomer zich niet herhaalt. Hereniging van Gaza en de Westelijke Jordaanoever is onderdeel van een politieke oplossing. 'Door in te zetten op een duurzaam staakt-het-vuren en projecten te ontwikkelen die de Gazaanse economie versterken, wil Nederland een politieke oplossing dichterbij helpen brengen', aldus Timmermans.
Tegelijk vindt de minister dat de Israëlische zorgen over veiligheid serieus genomen moeten worden. De door Nederland gefinancierde containerscanner bij Kerem Shalom zal een belangrijke rol gaan spelen bij de invoercontrole van bouwmaterialen. 'Het apparaat zorgt er nu al voor dat humanitaire hulpmiddelen veilig kunnen worden ingevoerd. De bouwmaterialen voor wederopbouw gaan voortaan ook door de scanner', aldus Timmermans. De scanner is sinds eind vorig jaar in gebruik voor controle van de handel tussen Gaza en Europa. Door het recente besluit van Israël om ook de export vanuit Gaza naar de Westoever te hervatten, kan de scanner ook daarvoor worden ingezet. Het gaat dan nu vooral om landbouw- en visserijproducten. 'Dit is een belangrijke stap naar het openen van de grenzen van Gaza voor al het handelsverkeer', aldus de minister.