Taxichauffeurs mogen blindengeleidehonden niet weigeren
Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gaat taxichauffeurs verplichten om blindengeleidehonden en andere hulphonden mee te nemen in de taxi. Ze gaat een vervoerplicht in de wet vastleggen. Met haar besluit wil de staatssecretaris een einde maken aan het weigeren van deze honden door taxichauffeurs, zo schrijft zij vandaag aan de Tweede Kamer.
Mansveld: ‘Het is onacceptabel dat er nog altijd blinden en slechtzienden zijn die een taxi niet in mogen omdat ze een blindengeleidehond bij zich hebben. Ik vind het jammer, maar helaas kan dit probleem blijkbaar alleen via wetgeving worden aangepakt.’
Vanuit het ministerie van IenM is de afgelopen tijd gezocht naar andere praktische oplossingen. Zo zijn er gesprekken gevoerd met grote gemeenten, waar het probleem zich het meest voordoet, en belangenorganisaties van blinden en slechtzienden. De staatssecretaris gaf eerder al aan alleen met aanvullende wetgeving te komen als langs deze wegen geen oplossing zou worden gevonden.
Enkele gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben inmiddels een vervoerplicht ingevoerd. Chauffeurs die hier worden betrapt op het weigeren van hulphonden worden bestraft met boetes en kunnen zelfs hun taxivergunning kwijtraken. Er zijn echter ook veel gemeenten die geen actie hebben ondernomen, vaak omdat zij aangeven het probleem niet te kennen. De staatssecretaris kan hierdoor niet garanderen dat blinden en slechtzienden in de toekomst in geen enkele taxi meer geweigerd worden. Daarom besluit ze tot een landelijke vervoerplicht.
De benodigde wijzigingen in de huidige wet- en regelgeving worden verder uitgewerkt in overleg met de betrokken organisaties en verschillende gemeenten. De Inspectie Leefomgeving en Transport wordt verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe regelgeving.