Vrij verkeer van grote containers binnen Benelux
Aan het begin van de Benelux-Week van de Logistiek keurden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux een besluit goed om belemmeringen voor het grensoverschrijdend wegtransport van 45-voet containers weg te nemen. Momenteel worden vervoersbedrijven geconfronteerd met zware administratieve procedures om dit type van containers grensoverschrijdend te kunnen vervoeren. Speciale vergunningen zijn nodig om de grenzen binnen de EU over te steken. Om de logistieke sector te ondersteunen, hebben de Benelux-staten beslist om het transport van deze containers over de weg, op het grondgebied van hun landen, te faciliteren door speciale vergunningen of regelingen te schrappen.
Een 45-voet container is een grote zeecontainer van maximaal 13,72 meter lang en met een transportcapaciteit van 85 kubieke meter. Het gebruik van 45-voet containers maakt in het internationale containervervoer een gestage opmars. Zo wordt het vervoer van deze containers alsmaar belangrijker voor bijvoorbeeld de goederenstroom tussen de havens van de Benelux en het transport naar de grote distributieplatformen binnen de Benelux-ruimte.
Europese verdragen maken mogelijk dat de Benelux-landen, in de vervolmaking van de interne markt, verder gaan dan de huidige stand van zaken binnen de EU en indien nodig afwijken van de Europese regeling. Zo wordt met een Benelux-besluit het grensoverschrijdend wegtransport van 45 voet containers binnen de Benelux-landen toegelaten mits die voldoen aan technische voorwaarden, met name op het gebied van veiligheid. Ook geldt de regeling alleen voor vervoersondernemers die in een Benelux-land gevestigd zijn.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders en de Luxemburgse minister van Buitenlandse en Europese Zaken, Jean Asselborn, keurden in het stadhuis van Rotterdam als Benelux-Comité van Ministers een Benelux-beschikking goed om het grensoverschrijdend vervoer van containers van maximaal 45 voet op het grondgebied van de Benelux-landen toe te laten. Zo verruimen ze de vervoersmogelijkheden en verlagen ze de administratieve lasten voor transportondernemers.
De beroepsfederaties uit de logistieke sector klopten hierover aan bij de Benelux-organisatie. De samenwerking tussen de Benelux en de vertegenwoordigers van de vervoersbedrijven heeft zich snel vertaald in concrete oplossingen om de problematiek waarmee ze worden geconfronteerd te lijf te gaan.
Van 29 september tot 3 oktober organiseert de Benelux de Week van de Logistiek. Hiermee wil de Benelux het belang van samenwerking tussen de drie landen op logistiek vlak beklemtonen.