Nederland steunt Libanon in strijd tegen gewapend extremisme
Nederland zal Libanon waar mogelijk steunen in de strijd tegen gewapende extremisten. Ook voor humanitaire hulp bij de opvang van de stroom Syrische vluchtelingen zal Nederland een betrouwbare partner blijven. Dat hebben minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag in Den Haag gezegd tegen de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Gebran Bassil.
Volgens Timmermans is steun van de internationale gemeenschap onontbeerlijk om te verzekeren dat de stabiliteit van Libanon niet verder wordt bedreigd. Om Libanon te helpen investeert Nederland de komende drie jaar 1,8 miljoen euro in de Libanese veiligheidssector. Dat geld is onder meer bedoeld voor trainingen op het gebied van civiel-militaire samenwerking en grensmanagement. Het is volgens Timmermans van het grootste belang dat de grens tussen Libanon en Syrië goed wordt bewaakt. Ook de positie van minderheden in het Midden-Oosten kwam aan de orde. Minister Bassil werpt zich al jaren persoonlijk op om de rechten van onder andere religieuze minderheden in het Midden-Oosten te verdedigen. De ministers bespraken welke rol het Westen kan spelen om rechten van religieuze minderheden in het Midden-Oosten te waarborgen.
Minister Ploumen sprak met Bassil over de aanwezigheid van Syrische vluchtelingen in Libanon. De instroom van zoveel vluchtelingen drukt zwaar op publieke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs. Op dit moment hebben enkele honderdduizenden Syrische kinderen in Libanon geen toegang tot onderwijs. Om te voorkomen dat een hele generatie Syrische kinderen geen onderwijs krijgt, heeft Nederland eerder al besloten via het Wereldbank Trust Fund en UNICEF 9,5 miljoen euro bij te dragen voor onderwijsprojecten in Libanon en Jordanië. Een deel van dat geld is ook bestemd voor gezondheidszorg.
Nederland heeft sinds 2011 al 83,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan humanitaire hulp voor Syrische vluchtelingen. Bijna een derde hiervan is steun voor opvang in Libanon.