Timmermans: vetorecht maakt VN vleugellam
In geval van grootschalige wreedheden zou geen gebruik gemaakt mogen worden van het vetorecht door permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag bij de Verenigde Naties in New York.
'Het meest actueel en pijnlijk is de situatie ten aanzien van Syrië, dat verschillende keren werd getroffen door een veto. En dat terwijl er geen enkele twijfel is dat er op grote schaal wreedheden worden begaan en dat de situatie een gevaar is voor de internationale vrede en veiligheid', aldus de minister.
Volgens Timmermans lijdt de Syrische bevolking onder het gebrek aan daadkracht van de VN-Veiligheidsraad. 'In 2005 besloot de internationale gemeenschap gezamenlijk burgers te beschermen tegen wreedheden op grote schaal. Tot nu toe is dat lang niet altijd gelukt. Met verschrikkelijke gevolgen voor burgers.'
Sinds 2005 is 11 keer gebruik gemaakt van het vetorecht. 'Dat lijkt niet veel, maar het gaat wel steeds om kwesties die zeer heftige consequenties hebben voor grote groepen mensen', constateert Timmermans. 'De VN raakt door het veto vleugellam, zeker als het gaat om de situatie in Syrië en het tegengaan van grootschalige wreedheden. Daarom moeten we dit met elkaar anders regelen.'
Een van de manieren om dat te doen is het instellen van een vrijwillige gedragscode om bij grootschalige wreedheden af te zien van het vetorecht. Nederland steunt daarom het voorstel van Frankrijk en Mexico om tot zo'n gedragscode te komen. Frankrijk heeft zelf een veto in de Veiligheidsraad.
‘Vandaag laten we zien dat veel landen het nodig vinden om het systeem te veranderen. Zelfs landen met een vetorecht, zoals Frankrijk, zijn doordrongen van de noodzaak om de werkwijze van de Veiligheidsraad te veranderen. Het is van groot belang dat we ook de overige landen met vetorecht hiervan weten te overtuigen’, aldus Timmermans.