Opening van de Jaardag Nationale Academie voor Crisisbeheersing, 24 september 2014, Den Haag
Toespraak minister I. Opstelten ter opening van de Jaardag Nationale Academie voor Crisisbeheersing, 24 september 2014, Den Haag.
Toespraak minister I. Opstelten ter opening van de Jaardag Nationale Academie voor Crisisbeheersing, 24 september 2014, Den Haag
Dames en heren,
Hartelijk welkom, op deze jaardag van de nationale academie voor crisisbeheersing. Het is geweldig om zoveel mensen bij elkaar te zien die klaar staan voor Nederland, in tijden van rampspoed en crisis.
Laten we niet te lichtzinnig denken, over wat dat betekent: Klaar staan in tijden van crisis. We hebben deze zomer helaas gezien hoe klein het verschil soms is tussen ogenschijnlijke orde en plotselinge chaos. De ramp met de MH17 en het conflict in Oost-Oekraïne, de terroristische dreiging van IS in Noord-Irak, en de plotselinge opkomst van epidemieën in Afrika.
De crises van deze zomer speelden zich af buiten het Nederlands grondgebied, dat is waar. Maar in deze tijd is de wereldwijde verspreiding van een epidemie geen onrealistisch scenario. De Jihadisten die Nederland verlieten om te strijden in Irak, komen op een dag misschien terug. En de verschrikkelijke dood van 298 mensen - waarvan 196 Nederlanders - aan boord van de MH17, laat zien dat ook een gebied ver weg, aan de Oostgrenzen van Europa, opeens kan aanvoelen als een klein, kwetsbaar stukje Nederland.
Er is dus alle reden om in Nederland constant bedacht te zijn op de mogelijkheid van een crisis. En wanneer die zich ooit voordoet, rekenen burgers op u.
Of het nu gaat om politieagenten en brandweermannen, om Rijksambtenaren in crisisteams en social media-experts, of om medewerkers van olie-, chemie- en drinkwaterbedrijven: U hebt allemaal een belangrijke rol bij het beheersen van de crisis en het voorkomen van maatschappelijke onrust. Ik vind het bijvoorbeeld heel interessant, dat vandaag ook Mevrouw Krist van de Gasunie Transport Services spreekt. Wij hier vandaag, zijn dan ook één team. Ik reken op u – en u kunt op mij rekenen.
Dames en heren,
Ik begreep dat we vandaag hebben moeten uitwijken naar deze prachtige zaal in Sociëteit de Witte. In mijn eigen ministerie was niet genoeg plek. Nou, dat houdt mij bescheiden, zullen we maar zeggen...
Maar nee, dames en heren, het is natuurlijk erg goed nieuws dat deze jaardag zo druk wordt bezocht. De Nationale Academie voor Crisisbeheersing is er namelijk om ons beter te maken in ons werk.
Zij doet dat door iedereen die betrokken kan zijn bij nationale crises adequaat op te leiden en te trainen. Door ze te testen, te evalueren en te zorgen dat iedereen maximaal leert van de getrokken lessen.
Het doel: gezamenlijk sterker staan als dat van ons gevraagd wordt. Door samen te leren en te oefenen leggen we de basis voor een krachtig netwerk van crisisfunctionarissen en organisaties. Door nu elkaar goed te leren kennen, staan we direct paraat als de nood aan de man is.
We kunnen niet zonder die samenwerking. De aard van crises verandert. De tijd dat Nederlanders dapper vochten tegen het wassende water als enige vijand, is voorgoed voorbij. Nieuwe bedreigingen, van cyberterrorisme tot extreem weer door klimaatverandering, testen onze organisatiekracht.
De overheid moet daarom samenwerken met bedrijven en kennisinstituten. Dat vraagt om flexibiliteit in onze samenwerkingsverbanden. We kunnen niet voorspellen hoe de volgende crisis eruit ziet en welke sectoren geraakt zullen worden. Daarom ben ik trots dat talloze bedrijven en organisaties vandaag vertegenwoordigd zijn, van de nucleaire industrie tot financiële instellingen.
Flexibiliteit betekent ook dat we onze methoden constant moeten aanscherpen. Daarom zetten we in op korter, vaker en kleinschaliger oefenen. Niet langer doen we aan grote, op zichzelf staande oefeningen. We gaan mensen eerst individueel opleiden en vervolgens leiden we de teams op. Pas daarna gaan we aan de slag met oefeningen. En na elke oefening volgt een grondige evaluatie, zodat onze mensen nóg beter worden.
Ook het programma vandaag staat in het teken van de flexibele crisisorganisatie. Uw expertise is onmisbaar om dit een geslaagde dag te maken. Daarom krijgt u volop de gelegenheid te netwerken, kennis te delen en contacten te leggen. Ik begrijp dat experts de voorbereiding op een mogelijke ramp de ‘koude fase’ noemen, maar laat u zich daar niet door weerhouden. Enige warmte en gezelligheid zijn wat mij betreft vandaag niet verboden... :-)
Zo wordt het vast een interessante en aangename dag, maar laten we niet vergeten met welk belangrijk doel u hier vandaag bent.
Nederland – en natuurlijk deze minister - rekenen op u.
Ik wens u een fijne dag en veel succes!