Minister-president Rutte bezoekt New York

Minister-president Rutte is in New York om de Nederlandse delegatie te leiden naar de Klimaattop op 23 september en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) op 24 en 25 september. De minister-president zal tijdens zijn bezoek ook de economische, sociale en culturele banden tussen Nederland en New York verstevigen.

Aankomst in New York

Minister-president Rutte kwam op 22 september in New York aan. In een video op Facebook lichtte Rutte zijn bezoek aan New York toe. Op het programma staan een paar grote vergaderingen waar onderwerpen zoals de ramp met vlucht MH17, de situatie met IS en Ebola aan de orde zullen komen. Al deze onderwerpen geven aan dat 'het binnenland buitenland is en het buitenland binnenland', aldus Rutte in de video.

's Avonds hield minister-president Rutte bij Unilever een toespraak over duurzaamheid.

Rutte spreekt tijdens de klimaattop

Klimaattop 23 september 2014

Minister-president Rutte, staatssecretaris Mansveld (IenM) en staatssecretaris Dijksma (EZ) waren aanwezig op de Klimaattop 'Climate Change 2014, Catalyzing Action'. De top heeft als doel om onder meer overheden en bedrijfsleven te bewegen tot meer klimaatambitie. Minister-president Rutte zei in toespraak dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van landen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.

Nederland heeft aandacht gevraagd voor de wijze waarop het, samen met het bedrijfsleven, steden en maatschappelijke organisaties de klimaatambities- en financiering koppelt aan innovatie en kansen voor export en groei. Daarbij wordt door Nederland de wereldwijde alliantie van Climate Smart Agriculture gelanceerd voor meer voedselzekerheid, economische landbouwsamenwerking en terugdringing van de broeikasuitstoot. 

Rutte schudt Ban Ki-Moon de hand

Militaire bijdrage aan strijd tegen ISIS

Minister-president Rutte gaf op 24 september een toespraak in de VN-veiligheidsraad over het tegengaan van jihadgangers. Daarin lichtte hij ook de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS toe. Nederland stelt 6 operationele F-16's ter beschikking voor de duur van maximaal 1 jaar, en 2 reserve-toestellen. Ook worden 250 militairen uitgezonden. Daarnaast zullen 130 militairen een bijdrage leveren aan de training van Iraakse en Koerdische strijdkrachten in Irak. Tevens zal Nederland de humanitaire hulp intensiveren.

Minister-president Rutte spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Algemene Vergadering Verenigde Naties

Aansluitend aan de Klimaattop vond de 69e sessie van de AVVN plaats, waaraan de minister-president, minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) deelnamen. Minister-president Rutte sprak de VN toe over onder meer de vliegramp MH17. In New York had minister-president Rutte ook een ontmoeting met premier Abbott van Australië. Zij willen allebei dat de repatriëringsmissie snel het werk op de crashsite van MH17 voortzet. 'Maar we zijn ook realistisch, want we zien dat de situatie met de dag anders is. Nederland en Australië zijn verbonden in rouw. Premier Abbott en ik hebben vooral benadrukt dat we samen blijven optrekken in de nasleep van MH17.'

In een video op Facebook herhaalt Rutte kort wat hij heeft gezegd bij de AVVN en kijkt hij vooruit naar de laatste dag in New York.