Rutte: ‘Terug naar rampplek nu niet verantwoord’

Na afloop van de ministerraad vond vandaag een ministeriële commissie MH17 plaats. De veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne is minder stabiel dan gehoopt. De afgelopen week waren er opnieuw over en weer beschietingen.

Rutte:

In de ministerraad is er onder andere teruggeblikt op de Algemene Politieke Beschouwingen. Die vonden gisteren en eergisteren plaats in de Tweede Kamer. Het debat stond in het teken van de plannen die wij op Prinsjesdag hadden gepresenteerd. In het debat was er gelegenheid om toelichting te geven op de koers, de koers die gericht is op gezonde overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling en een structureel herstel van groei en werkgelegenheid. De ingezette hervormingen zijn erop gericht om de economische structuur van ons land te versterken. Tegelijkertijd, ook de vaststelling bij velen in het debat dat het economisch herstel broos is, dat de groeiprognoses weliswaar veel positiever zijn, maar nog steeds lager dan we willen en dat de werkloosheid nog steeds veel te hoog is. Daar wel positieve ontwikkelingen dit jaar. Al met al zo’n 50.000 werklozen minder, maar nog steeds zitten ruim 600.000 mensen zonder werk. Daarnaast is er uitvoerig gesproken over de noodzakelijke herziening van ons belastingstelsel. Wij willen vereenvoudigen met elkaar. Wij willen de lasten op arbeid verlagen en daarmee een belastingstelsel dat bijdraagt aan groei en versterking van de werkgelegenheid. We gaan er de komende tijd over in gesprek, zoekend naar een breed draagvlak bij zoveel mogelijk politieke partijen zodat er ook echt steun is voor die belastingwijziging, ook meerjarig.

Dan vond vandaag in de lunchpauze van de ministerraad, of eigenlijk was dat na afloop van de ministerraad, een ministeriële commissie MH17 plaats. Dat is het overleg van de meest betrokken ministers. Die vergaderen met elkaar wekelijks en de betrokken ambtelijke diensten. Zoals u weet wordt de veiligheidssituatie op en rond de crashsite continu gemonitord, zowel door de OVSE als door onze eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die veiligheidssituatie blijft helaas nog steeds minder stabiel, minder stabiel dan we hadden gehoopt. Er was een aankondiging vorige week van een staakt-het-vuren, maar afgelopen week waren er beschietingen over en weer en ook personeel van de OVSE is in de vuurlinie terechtgekomen. We hebben berichten gezien van Douma van de NOS die ook zelf uit het gebied berichtte, de dag ervoor, en personeel, het was zondag toen zij in die vuurlinie terechtkwamen. De ambitie is niet veranderd. We willen terug als het kan. Maar op dit moment is het simpelweg niet verantwoord om onze mensen het veld in te sturen en dat is ook het oordeel van onze internationale partners Maleisië en Australië. De 30 extra militairen en politiemensen die naar Charkov zijn gegaan, hebben daar met de al aanwezige collega’s alle voorbereidingen gedaan om zodra we terug kunnen naar de crashsite ook zo snel mogelijk alles wat daar gevonden wordt via Charkov weer naar Nederland te brengen. Daar is nu alles volledig op operationele sterkte. Die werkzaamheden daarvoor zijn afgerond en daarmee zijn nu alle voorbereidingen getroffen voor een terugkeer van de missie zodra dat mogelijk is. Maar nogmaals, dat is op dit moment geen optie, want dat zou te gevaarlijk zijn. Dat betekent dat de mensen die daar extra heen zijn gegaan hun werk gedaan hebben. Die komen nu terug naar Nederland. En in Charkov blijft nu nog een groep van ruim 20 mensen achter. Die zorgen ervoor dat wat we daar hebben volledig op operationele sterkte is. En zodra het mogelijk is om aan de slag te gaan, kunnen wij in heel korte tijd die operationele sterkte verder verhogen en daarvoor is het werk dat deze week gebeurd is nuttig. Dus het goede nieuws is: in Charkov de operatie volledig op sterkte. Het slechte nieuws is: op dit moment niet veilig genoeg om aan de slag te gaan op de crashsite.

Volgende week staat mijn collega Lodewijk Asscher hier voor u. Ik ben die week met een aantal collega’s in New York. Daar is de klimaattop, de Algemene Vergadering van de VN. Ook daar zullen natuurlijk allerlei onderwerpen aan de orde komen die ook voor Nederland van groot belang zijn, waaronder MH17. Maar ook de aanpak van ISIS. En ik zal er uiteraard ook verder de lobby voortzetten voor Nederland als kandidaat-lid voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Kortom, we zullen die week gebruiken om voor Nederland belangrijke zaken op de internationale agenda te bevorderen.

‘Op dit moment is het simpelweg niet verantwoord om onze mensen het veld in te sturen en dat is ook het oordeel van onze internationale partners Maleisië en Australië. In Charkov blijft nu nog een groep van 20 mensen achter. Die zorgen ervoor dat wat we daar hebben volledig op operationele sterkte is.'

Rutte liet weten dat de extra militairen en politiemensen die vorige week naar Charkov zijn vertrokken, hun werk hebben gedaan en weer terugkeren naar Nederland. ‘Alle voorbereidingen zijn getroffen voor een terugkeer van de missie zodra dat mogelijk is.’

Herziening Belastingstelsel

In de ministerraad is vandaag ook uitvoerig gesproken over een herziening van het belastingstelsel. In zo’n herziening staat, naast vereenvoudiging van het belastingstelsel, ook verlaging van de lasten op arbeid centraal. Rutte: ‘We gaan er de komende tijd over in gesprek, op zoek naar een breed draagvlak.’

Nederlandse kandidatuur VN-veiligheidsraad

Tot slot blikte de minister-president vooruit op volgende week, als hij zowel de Klimaattop bijwoont als de Algemene Vergadering van Verenigde Naties. Bij de VN zal hij onder meer de kandidatuur van Nederland toelichten voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad.