Noodhulp: meer dan ooit keiharde noodzaak

De veiligheidssituatie in tal van landen is in hoog tempo verslechterd de afgelopen tijd en het aantal vluchtelingen en ontheemden is nog nooit zo hoog geweest: 50 miljoen mensen in 2014. ‘Dat vraagt om een extra inspanningen van ons allemaal,’ aldus minister Ploumen voor Buitenlandse  Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarom neemt Nederland zijn verantwoordelijkheid en komt er, zoals aangekondigd in de troonrede, een apart noodfonds beschikbaar tot en met 2017.

In haar brief aan de Tweede Kamer wijst de minister op de grote betrokkenheid van Nederland en de Nederlandse bevolking bij hulpverlening aan mensen die zwaar te lijden hebben als gevolg van (burger)oorlogen of natuurrampen. ‘Kijk naar de brede maatschappelijke steun voor particuliere noodhulporganisaties en de hartverwarmende wijze waarop Nederlanders bijdragen aan hulpacties wanneer dat nodig is. De nood wereldwijd is momenteel hoog. Zo hoog dat het kabinet bovenop het reguliere noodhulpbudget nu met een extra fonds komt van 570 miljoen euro voor vier jaar.’

Essentieel is dat humanitaire hulp zo snel mogelijk op de juiste plek terechtkomt, bij de meest kwetsbare mensen die lijden onder oorlogsgeweld, natuurrampen of epidemiën. Vaak hebben ze niets meer aan bezit en zijn ze volledig aangewezen op hulporganisaties voor basale levensbehoeften, zoals een dak boven het hoofd, voeding of medische zorg. ‘Met name vrouwen en kinderen zijn in bijna alle humanitaire noodsituaties extra kwetsbaar. Ik zal organisaties vragen erop toe te zien dat zij al het mogelijke doen om juist hen te beschermen en passende maatregelen nemen zodat zij niet onevenredig zwaar worden getroffen.’

In het fonds wordt 570 miljoen gestort voor een periode van 2014 tot en met 2017. Met de volgende doelen: Meer acute noodhulp voor slachtoffers van geweld en natuurrampen. Verbeterde regionale opvang van vluchtelingen (onder meer door het bevorderen van zelfredzaamheid). Preventie van natuurrampen. De uitgangspunten voor het nieuwe noodhulpfonds zijn net als bij de reguliere noodhulp gericht op menselijkheid, neutraliteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

100 miljoen euro voor 2014 uit noodfonds

Voor 2014 is een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar. Dit geld gaat vooral naar de noodlijdende bevolking van Syrië (30 miljoen), Zuid-Soedan (18), Centraal Afrikaanse Republiek (10) en Noord-Irak (10). Daarnaast krijgt de bestrijding van het ebola in West-Afrika prioriteit. Hulporganisaties daar die hard werken om de epidemie in te dammen ontvangen 15 miljoen. Ook bij deze humanitaire crises operaties blijven VN organisaties en het Rode Kruis belangrijke spelers, omdat zij een specifieke, coördinerende rol vervullen. Tegelijkertijd komt er ook meer ruimte vrij om ngo’s te ondersteunen in werkzaamheden die aanvullend zijn (zie onderstaand overzicht).

De besteding van de euro 100 miljoen voor 2014 is als volgt:

Crisis Appeal per 1/7/14 in USD

% gedekt

(10/9)

Ongedekt bedrag

(10/9/14)

in USD

VOORSTEL

in €
Via:
Syrische crisis 6.017 mln. 40,7 % 3.566 mln.

23 mln.

7 mln.

VN:

WFP (8)

UNHCR (8)
UNICEF (7)

 

NGO’s

Zuid-Soedan

vluchtelingen

1.800 mln.

   659 mln.

53,5%

31,3%

totaal

1.290 mln.

10 mln. VN-CHF

Zuid-Soedan

8 mln. NGO’s

CAR

565 mln. 43,8%

318 mln.

10 mln. VN-CHF

(Noord-)

Irak

312 mln.
(wordt eind september opgehoogd)

183%

-

5 mln. VN

(Noord-)Irak

Motie-Voordewind van 18/09/2014

5 mln. NGO’s
Ebola 15 mln.

UNICEF (5)

WHO (5)
AZG (1)
Rode K (3)
materieel/
personeel (1)

Wereldwijd

10 mln. ICRC
Vrije ruimte 7 mln.

TOTAAL

100 mln.