Timmermans naar VN-Veiligheidsraad over aanpak ISIS
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) neemt op uitnodiging van zijn Amerikaanse collega John Kerry deel aan een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, gericht op de strategie ter bestrijding van ISIS. De zitting vindt vrijdag 19 september a.s. plaats in New York, in het hoofdkwartier van de VN.
De bijeenkomst in New York volgt op de Irak-conferentie in Parijs vandaag, waar minister Timmermans onder meer overleg voerde met Kerry. In Parijs kwamen staatshoofden, ministers en vertegenwoordigers van 30 landen en organisaties bijeen om te spreken over gecoördineerde steun aan Irak in de strijd tegen ISIS.
Timmermans wil dat de internationale gemeenschap resoluut optreedt tegen de terreurorganisatie. 'De uitgesproken steun van veel landen in de regio is onontbeerlijk. Goed om te zien dat juist ook deze landen vandaag in zulke groten getale meededen.'
Het feit dat veel van deze en andere landen al hulp hebben aangeboden, geeft volgens Timmermans aan dat ISIS 'echt een grens heeft overschreden'. De minister oordeelde hard over de praktijken van ISIS. 'Er is sprake van verschrikkelijke barbarij gebaseerd op een nihilistische ideologie.
Nederland beraadt zich momenteel op een extra bijdrage aan de strijd tegen ISIS. 'ISIS in Irak en Syrië is een bedreiging voor Nederland. Het is in ons direct belang de terreurorganisatie terug te dringen', aldus Timmermans. Nederland transporteerde al helmen en kogelwerende vesten naar de Koerden, die zich in het noorden van Irak verzetten tegen ISIS-strijders. Ook verzorgt Nederland het transport van wapens, munitie en materieel die door andere landen ter beschikking zijn gesteld. Daarnaast heeft Nederland tot nu toe ruim 7 miljoen euro bijgedragen aan het verlichten van de humanitaire nood in Irak.
De conferentie in Parijs over Irak komt kort na het aantreden van een nieuwe Iraakse regering. Timmermans sprak zijn steun uit aan de Iraakse president Masum en het recent benoemde kabinet onder leiding van premier al-Abadi: 'Het is nu aan hen om het vertrouwen tussen de verschillende partijen te herstellen. De nieuwe regering moet de eenheid versterken, de verdeeldheid te boven komen en alle partijen betrekken. Dat is de enige manier om het land te helpen en de voedingsbodem voor ISIS weg te nemen.' Irak kampt niet alleen met de opstand van ISIS, maar ook met 1,8 miljoen ontheemden en politieke instabiliteit.