Minister-president Rutte, ministers Timmermans en Ploumen en staatssecretarissen Mansveld en Dijksma naar New York

Minister-president Rutte is van 22 tot en met 26 september 2014 in New York om de Nederlandse delegatie te leiden naar de Klimaattop op 23 september en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) op 24 en 25 september. De minister-president zal tijdens zijn bezoek tevens de economische, sociale en culturele banden tussen Nederland en New York verstevigen.

Klimaattop

Minister-president Rutte, staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) nemen op 23 september deel aan de Klimaattop 'Climate Change 2014, Catalyzing Action'. De top wordt georganiseerd door de secretaris-generaal van de VN en heeft als doel om overheden, bedrijfsleven en andere actoren te bewegen tot meer klimaatambitie. Tijdens de top gaat Nederland aandacht vragen voor de wijze waarop het, samen met het bedrijfsleven, steden en maatschappelijke organisaties de klimaatambities- en financiering koppelt aan innovatie en kansen voor export en groei. Daarbij wordt door Nederland de wereldwijde alliantie van Climate Smart Agriculture gelanceerd, voor meer voedselzekerheid, economische landbouwsamenwerking en terugdringing van de broeikasuitstoot. 

AVVN

Aansluitend aan de Klimaattop vindt de 69e sessie van de AVVN plaats, waaraan de minister-president, minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) deelnemen. Tijdens de AVVN spreekt de kabinetsdelegatie met partners over onder andere actuele politieke kwesties zoals de situatie in Irak, Syrië en Oekraïne, inclusief de implementatie van VN-resolutie 2166 over de ramp met vlucht MH17. Ook het vervolg op de millennium ontwikkelingsdoelen na 2015, de positie van vrouwen en seksuele minderheden en de strijd om honger de wereld uit te krijgen, zullen aan de orde komen.

New York

Minister-president Rutte zal tijdens zijn bezoek ook de economische, sociale en culturele relatie tussen Nederland en New York aanhalen. Daartoe zal hij onder andere deelnemen aan een rondetafelbespreking bij de New York Stock Exchange over klimaatfinanciering in de nasleep van orkaan Sandy en in het Museum of the City of New York aandacht besteden aan het lesplan 'Life in New Amsterdam' voor schoolkinderen in New York over de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en de stad.