65 organisaties tekenen in voor programma ‘Samenspraak & Tegenspraak’

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn 65 plannen ingediend voor programma’s voor ‘pleiten & beïnvloeden’ in ontwikkelingslanden. Eerder al bepaalde minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dat de voorstellen daarop gericht moeten zijn, omdat juist deze activiteiten een belangrijke bijdrage leveren aan meer rechtvaardigheid en versterking van het maatschappelijk middenveld in de betrokken landen. De plannen zijn zowel ingediend door Nederlandse ngo’s als door samenwerkingsverbanden van Nederlandse- en buitenlandse ngo’s.

Het programma ‘Samenspraak & Tegenspraak’  is onderdeel van de vernieuwingsagenda van minister Ploumen. Het doel is maatschappelijke organisaties in lage- en middeninkomenslanden zo te steunen dat ze hun bepleitende en agenda-beïnvloedende rol beter kunnen spelen. Daarbij gaat het ook om het verbeteren van de randvoorwaarden voor hun functioneren en vergroting van hun (politieke) manoeuvreerruimte. ‘Om tot verdere verbeteringen te komen is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen overheden, maatschappelijk middenveld en ondernemingen. Daar draagt dit programma aan bij’, aldus Ploumen.

Het programma ‘Samenspraak & Tegenspraak’ heeft een looptijd van 5 jaar. Het ministerie ontving 65 voorstellen: 9 van enkelvoudige organisaties en 56 van allianties. Bij 6 voorstellen is een organisatie uit een lage- of lage-middeninkomensland de penvoerder. 28 allianties bestaan uit een combinatie van Nederlandse organisaties en organisaties uit lage- en lage- middeninkomenslanden. Van alle geïnteresseerde organisaties is 15 % afkomstig uit een lage- of middeninkomensland. Uiterlijk 31 januari 2015 wordt bekend met welke (maximaal) 25 partners de minister een strategisch partnerschap wil aangaan. Het jaar 2015 zullen het ministerie en de betreffende organisaties gebruiken om de strategische partnerschappen nader in te vullen.