Rutte: ‘Afspraken gemaakt over verhoging reactiesnelheid NAVO’
'De wereld verandert, en de NAVO verandert mee. Dat betekent bijvoorbeeld dat de NAVO snel kan reageren als dat nodig is. Daarom hebben we afspraken gemaakt over het Readiness Action Plan'. Minister-president Rutte zei dit zojuist op de afsluitende persconferentie van de tweedaagse NAVO-top in Wales.
Het plan bevat maatregelen om de reactiesnelheid van de NAVO te verhogen. Belangrijk daarbij is de oprichting van een nieuwe snelle reactiemacht, die zo nodig binnen enkele dagen moet kunnen optreden. Minister Hennis bekijkt in hoeverre Nederland hier een bijdrage aan kan leveren.
Toekomst Trans-Atlantische band
Ook is vandaag tijdens de top gesproken over de toekomst van de Trans-Atlantische band. Minister-president Rutte benadrukte dat het belangrijk is dat álle lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze gezamenlijke veiligheid. 'Dat geldt ook voor Nederland. In ons geval leidt dat, na jaren van minder geld voor Defensie dit jaar tot een bescheiden trendbreuk'.
Islamitische Staat
Daarnaast is de aanpak tegen de Islamitische Staat (ISIS) tijdens de NAVO-top aan de orde gekomen. ‘De internationale gemeenschap is eensgezind dat de barbarij van ISIS een halt toegeroepen moet worden’. Daartoe is volgens de premier een brede internationale coalitie nodig, met internationale organisaties en landen in de regio. Dit ligt ook in lijn met de inzet van de Verenigde Staten, aldus Rutte.
Een internationale coalitie zal volgens de minister-president een brede strategie moeten uitwerken langs verschillende sporen: Politiek, militair en humanitair, en voor langere termijn. ‘De strijd tegen ISIS vergt een lange adem’, aldus de premier. Ook de Verenigde Staten wil een zo breed mogelijke coalitie bouwen die komende tijd verder gevormd moet worden. Minister Timmermans en minister Hennis hebben hier vandaag met hun Amerikaanse collega’s over gesproken.
Nederland is bereid met de Verenigde Staten en andere partners de komende tijd te kijken naar mogelijke bijdrage die kunnen helpen om de opmars van ISIS te stoppen. Momenteel draagt Nederland al bij aan de grensoverschrijdende strijd tegen ISIS. Zo levert het de Koerdische strijdkrachten 1000 helmen en 1000 kogelvrije vesten. Ook draagt Nederland bij met humanitaire financiële hulp en een rechtsstaatprogramma Syrië. Hiervoor stelt het 6 miljoen euro ter beschikking. Tenslotte is Nederland bereid om op verzoek van Duitsland wapens en munitie te transporteren, zo liet de minister-president tijdens de afsluitende persconferentie weten.
Nuttige top
Minister-president Rutte kijkt tevreden terug op de top: 'Hieruit blijkt dat de NAVO in beweging blijft, zich moderniseert en zich aanpast waar dat nodig is'.