Mensenrechtenverdediger Frank la Rue juryvoorzitter Mensenrechtentulp 2014

De Guatemalteek Frank la Rue, mensenrechtenverdediger en voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting, is dit jaar de juryvoorzitter van de Mensenrechtentulp. De prijs wordt dinsdag 9 december uitgereikt door de minister van Buitenlandse Zaken.

Minister Timmermans is blij met de komst van La Rue: ‘Frank la Rue is een mensenrechtenverdediger als geen ander. Hij heeft zich als vakbondsman verzet tegen de militaire junta in Guatemala. Hoewel hij zijn land moest ontvluchten, bleef hij zich inzetten voor mensenrechten, in Guatemala en wereldwijd. In 2003 werd hij voor zijn werk zelfs genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. Ik vind het heel bijzonder dat hij dit jaar voorzitter van de Mensenrechtentulpjury is.’

Frank la Rue werkt al meer dan 35 jaar als mensenrechtenadvocaat. Hij stond aan de wieg van de aanklacht wegens genocide tegen voormalig Guatemalteeks dictator Rios Montt. Als Speciaal Rapporteur van de VN hamerde hij op het belang van vrije toegang tot internet als fundamenteel mensenrecht. La Rue, die zelf een visuele beperking heeft, zette zich ook in voor een internationaal verdrag dat ongehinderde toegang tot informatie voor visueel gehandicapten garandeert.

De andere vier juryleden zijn eveneens belangrijke voorvechters van mensenrechten. Zij komen uit Kenia (Binyavanga Wainaina), Nederland (Barbara Oomen), Pakistan (Shahzad Ahmed) en Georgië (Tamar Chugoshvili).

De Mensenrechtentulp is een prijs voor mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de minister van Buitenlandse Zaken, die ook de winnaar kiest. Hij maakt zijn keuze op basis van het advies van de internationale jury over de laatste 6 kandidaten. Van deze 6 worden er 3 gekozen door het publiek via een online stemronde en dingen er 3 mee met een wild card. Op www.mensenrechtentulp.nl is deze verkiezing vanaf 29 september te volgen. De winnaar ontvangt op 9 december een bronzen beeldje en een prijs ter waarde van 100.000 euro uit handen van de minister.

Kandidaten voor de Mensenrechtentulp kunnen nog genomineerd worden voor maandag 8 september via www.mensenrechtentulp.nl. Tot nu zijn ruim 40 nominaties binnengekomen.

Foto: BZ