Rijkswaterstaat gunt wegverbreding A12 Veenendaal - Ede – Grijsoord aan Heijmans A12

Rijkswaterstaat gunt het wegverbredingsproject A12 Veenendaal – Ede – Grijsoord aan Heijmans A12. Het project omvat de aanleg van een extra rijstrook in beide richtingen op de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord en de bouw en aanpassing van viaducten op dit traject. Daarnaast maakt ook het onderhoud van de A12 Veenendaal –Ede- Grijsoord tot 2032 onderdeel uit van het contract.

Beperkte hinder, eind 2016 gereed

Met de wegverbreding van de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord van 2x2 naar 2x3 rijstroken in beide richtingen verbeteren de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid. Begin 2015 gaat de schop de grond in. Volgens de huidige planning is de wegverbreding eind 2016 gereed. De wegverbreding wordt gerealiseerd met zo min mogelijk hinder voor de weggebruiker en treinreiziger.

Rijkswaterstaat sluit met Heijmans A12 een DBFM-contract waarbij de opdrachtnemer (Heijmans A12) verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud gedurende zestien jaar van de wegvakken. Naast prijs vormde kwaliteit een belangrijk onderdeel van het gunningcriterium. Zo heeft Rijkswaterstaat potentiële opdrachtnemers de afgelopen periode uitgedaagd om invulling te geven aan minimaliseren verkeershinder, minimaliseren hinder treinverkeer(in verband met een aanpassing aan een spoorviaduct) en natuur. Op basis van de ingediende plannen heeft Rijkswaterstaat de opdracht aan Heijmans A12 gegund.

Contract Close heeft plaatsgevonden op vrijdag 29 augustus 2014.