Besluitvorming Prinsjesdag afgerond

Het kabinet heeft de besluitvorming voor Prinsjesdag afgerond en de stukken voor advies naar de Raad van State gestuurd. ‘Mede dankzij de goede samenwerking met D66, SGP en ChristenUnie kunnen we op Prinsjesdag een goede begroting presenteren.’ Dit liet minister-president Rutte na afloop van de ministerraad weten.

Rutte:

Goedemiddag. De ministerraad heeft vandaag de besluitvorming voor Prinsjesdag afgerond. De stukken zijn nu naar de Raad van State voor advies. Ik kan zeggen, mede dankzij de goede samenwerking met D66, SGP, ChristenUnie, we op Prinsjesdag een goede begroting kunnen presenteren. De plannen bieden ruimte voor verder herstel van onze economie, voor herstel van werkgelegenheid. Maar het is tegelijkertijd ook een behoedzame begroting. Een begroting die rekening houdt met de beperkte ruimte die er is, de onzekerheden die er internationaal zijn en die uiteraard ook impact kunnen hebben verder op de Nederlandse economie.

Ik zei vorige week al dat we alle middelen die de rechtstaat biedt gebruiken om de rechtstaat te beschermen en overeind te houden, en daarmee radicalisering en jihadisme te bestrijden. Deze week werd dat ook verder zichtbaar. Dankzij gezamenlijke inspanningen van politie en justitie is de arrestatie van drie jihadronselaars mogelijk gemaakt. Met het actieprogramma ‘Integrale Aanpak Jihadisme’ wil het kabinet de bestrijding van radicalisering en jihadisme een aantal extra impulsen geven. De collega’s Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten zullen de plannen in een aansluitende persconferentie nader toelichten.

Uiteraard heeft de ministerraad vanochtend ook gesproken over de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie daar is zeer zorgelijk. Gevechten duren voort en er zijn steeds meer aanwijzingen van aanwezigheid van Russische militairen op Oekraïens grondgebied. Nederland blijft erbij dat een politieke oplossing de enige uitweg biedt uit dit conflict. Het is belangrijk dat we als internationale gemeenschap en natuurlijk als EU eensgezind en stevig blijven optrekken. We kunnen deze ontwikkelingen niet op hun beloop laten.

Minister Frans Timmermans bespreekt de situatie vandaag in Milaan met zijn collega’s en morgen zal Oekraïne ook bij de Europese Raad onderwerp van gesprek zijn. Zoals u weet staat die Raad verder in het teken van de invulling van twee functies die voor Europa van belang, die van Hoge Vertegenwoordiger en de opvolger van Herman van Rompuy als Voorzitter van de Raad

Herstel van economie en werkgelegenheid

Volgens de minister-president bieden de plannen ruimte aan verder herstel van economie en werkgelegenheid. ‘Maar het is tegelijkertijd ook een behoedzame begroting. Een begroting die rekening houdt met de beperkte ruimte die er is en de onzekerheden die er internationaal zijn.’

Aanpak radicalisering en jihadisme

Rutte ging ook in op de bestrijding van radicalisering en jihadisme in Nederland. ‘Deze week werd dat ook verder zichtbaar. Dankzij gezamenlijke inspanningen van politie en justitie is de arrestatie van drie jihadronselaars mogelijk gemaakt.’ Ook komt het kabinet vandaag met een actieprogramma ‘Integrale aanpak jihadisme’.

Ontwikkelingen Oekraïne

De minister-president sprak zijn zorg uit over de situatie in Oekraïne nu er steeds meer aanwijzingen zijn van militaire aanwezigheid van Rusland op Oekraïens grondgebied. ‘Nederland blijft erbij dat een politieke oplossing de enige uitweg biedt uit dit conflict.’