‘Hoop op duurzaam staakt-het-vuren Gaza’

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) verwelkomt het staakt-het-vuren in Gaza dat met Egyptische bemiddeling tot stand is gekomen. "Ik hoop dat dit de eerste stap is op weg naar beëindiging van een crisis die al veel te lang voortduurt", aldus Timmermans.

De minister roept alle partijen op zich te houden aan de overeengekomen voorwaarden voor het staakt-het-vuren en de wapens definitief neer te leggen. "Het is van belang de humanitaire nood in Gaza zo snel mogelijk te verlichten met dringende noodhulp, puinruimen en het in gang zetten van wederopbouw", zegt minister Timmermans.

'"De Palestijnse Autoriteit moet bovendien een belangrijke rol gaan spelen bij het bestuur van Gaza." Volgens de minister is er alleen zo een kans op een duurzame oplossing, waarbij Israel zich veilig voelt en de Palestijnen een eigen staat hebben die politiek en economisch levensvatbaar is.

"De Europese Unie en Nederland staan klaar hieraan bij te dragen", aldus de minister. Nederland en de EU dringen aan op verdere onderhandelingen en hopen dat die zo snel mogelijk tot een duurzaam akkoord leiden.