Goed voedsel goed terecht laten komen
Het Ministerie van Economische Zaken maakt per regeling bekend onder welke voorwaarden groenten en fruit uit de markt genomen kunnen worden als gevolg van de boycot van Rusland. Uitgangspunt daarbij is dat goed voedsel zo veel mogelijk goed terecht moet komen. Als afzet via de reguliere markt niet lukt dan heeft het voordelen voor boeren en tuinders om voedsel aan te bieden aan de voedselbank of andere vormen van sociale gratis verstrekking.
Er gelden bij afzet naar de voedselbank bijvoorbeeld soepelere voorwaarden op het gebied van controle en er komt een hogere vergoeding. Ook worden de kosten voor distributie en sortering voor boeren en tuinders vergoed. Staatssecretaris Dijksma heeft hier namens Nederland bij de Europese Commissie op aangedrongen om dit mogelijk te maken. Daarnaast is er intensief contact met LTO, telersorganisaties en voedselbanken Nederland over de distributie. Naast de optie om het aan te bieden voor gratis sociale verstrekking, bestaan er ook mogelijkheden om niet te oogsten, groen te oogsten of om het te laten verwerken.
De regeling geldt voor de volgende producten: tomaten, wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, druiven en kiwi's
Deze regeling loopt vooruit op de definitieve Europese verordening voor marktinterventie voor groente en fruit. Nadere details uit Brussel volgen waarschijnlijk deze week. Een aantal punten, waaronder de Europese interventieprijzen, moeten bijvoorbeeld nog vastgesteld worden door de Europese Commissie. De hoogte hiervan biedt financiële ondersteuning, maar zal naar verwachting niet volledige compensatie bieden voor de schade die een boer of tuinder door de Russische boycot heeft.
Alle boeren en tuinders die product willen aanbieden, kunnen zich melden bij RVO.nl en zullen daar de informatie ontvangen die voor hun specifieke situatie geldt.