Kabinet werkt aan steunpakket voor getroffen ondernemers
Het kabinet werkt aan een steunpakket om de gevolgen van de Russische landbouwboycot voor Nederlandse ondernemers en werknemers het hoofd te bieden. Gisteren werd mede op aandringen van Nederland al besloten tot Europese maatregelen, zoals het tijdelijk uit de markt nemen van groente en fruit. Begin volgende week zal de Europese Commissie bekend maken welke producten het specifiek betreft. Voor Nederland staat daarbij voorop dat gezond voedsel niet verspild mag worden, maar zoveel mogelijk bij voedselbanken of scholen terecht moet komen.
Staatssecretaris Dijksma: 'Het kabinet ziet dat Nederlandse ondernemers en werknemers in met name de landbouw en transportsector in de knel komen door de Russische boycot. Daarom is dit pakket maatregelen noodzakelijk, zodat banen behouden blijven en onze exportmotor kan blijven draaien.'
Naast de Europese aanpak werkt het kabinet aan nationale maatregelen om ondernemers te ondersteunen. In de 1e plaats gaat het daarbij om het zoeken naar alternatieve afzetmarkten voor Nederlandse groente, fruit, zuivel en vlees. Het kabinet denkt daarbij aan extra handelsmissies, promoties op beurzen en gerichte inzet van de Nederlandse diplomatieke posten.
Om eventuele negatieve gevolgen op bedrijven en de arbeidsmarkt op te vangen, overweegt het kabinet voorts het openstellen van regelingen voor garanties en borgstellingen, specifiek voor mkb-ondernemingen en agrarische bedrijven. Ook fiscale maatregelen, die in eerdere crises effectief bleken, worden onderzocht.
Ondanks het pakket van Europese en nationale maatregelen, zullen sommige bedrijven zich wellicht niet snel genoeg aan de effecten van de Russische sancties kunnen aanpassen zonder (forse) gevolgen voor de werkgelegenheid. Het kabinet vindt het fundamenteel onwenselijk dat werknemers hierdoor op straat komen te staan. Daarom zal de werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling) opengesteld worden voor ernstig getroffen bedrijven. Zo kan de werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand blijven.