Nederland levert noodhulp voor vluchtelingen Noord-Irak

Het kabinet schiet de noodlijdende yezidi's en andere ontheemden in Noord-Irak te hulp. Met steun van Australië zullen noodhulp goederen worden gedropt in het Sinjar gebergte, waar duizenden families hun toevlucht hebben gezocht nu ze worden vervolgd en opgejaagd door IS(IS). 'Wie de berichten leest en de beelden ziet, weet dat de situatie ronduit dramatisch is. De mensen kunnen geen kant op. Daarom moet er meer hulp komen', aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

In Noord-Irak voltrekt zich een humanitaire ramp waarbij talloze onschuldige mensen, waaronder veel kinderen, door honger, dorst en geweld dreigen om te komen. Nederland helpt de yezidi's en andere ontheemden met extra voedsel, water en dekens. Daarnaast levert Nederland parachutes die gebruikt worden voor de airdrops van deze goederen. De Australische luchtmacht zal deze airdrops uitvoeren.

De kosten gemoeid met deze zending zijn circa € 1 miljoen. Defensie vervoert de spullen met een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Nederlands militair personeel laadt in de VAE de goederen over op toestellen van de Australische luchtmacht die de airdrops zullen uitvoeren boven het Sinjar gebergte. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie): 'De krijgsmacht staat 24/7 klaar, goed dat we iets kunnen betekenen samen met onze gewaardeerde Australische collega's.'

Nederland heeft de bijdrage afgestemd met internationale partners om zeker te zijn dat deze tegemoet komt aan de hoogste noden. Met deze zending komt het kabinet voor de 2e maal binnen een week in actie om de bevolking te helpen. Afgelopen weekend is al een extra bedrag van € 400.000 aan het Rode Kruis beschikbaar gesteld voor noodhulp.