Persverklaring van Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie

Vanavond heeft de minister-president bekendgemaakt dat de repatriëringsmissie op dit moment niet wordt voortgezet. Dit betekent dat onze politiemensen en experts morgen niet meer gaan zoeken in het rampgebied, waar bijna 3 weken geleden vlucht MH17 neerstortte.

De veiligheidssituatie is de afgelopen dagen verslechterd, de spanning is toegenomen en het rampgebied werd steeds minder toegankelijk. De experts kunnen hun werk niet naar behoren uitvoeren.

De afgelopen dagen hebben de experts onder moeilijke omstandigheden doorgewerkt om een zo groot mogelijk gebied te doorzoeken. Tot nog toe was het dagelijks een uitdaging om ongestoord te kunnen werken. De experts droegen scherfvesten voor hun eigen veiligheid en hoorden regelmatig dat er in hun omgeving werd geschoten.

We moeten dus realistisch blijven: nu de veiligheidssituatie verder achteruit gaat, kunnen politiemensen en experts niet langer veilig hun werk doen. De veiligheid van onze mensen gaat boven alles.

Vandaag werd dat eens te meer duidelijk. Tijdens de werkzaamheden werd in de nabijheid van het zoekteam geschoten met klein kaliber wapens. Daarop is verplaatst naar een veilige locatie. Op advies van de OVSE heeft het team zich vervolgens teruggetrokken naar Soledar, de uitvalsbasis ten noorden van de rampplek.

We hebben continu benadrukt dat er altijd 3 lichten op groen moeten staan om onze mensen veilig te kunnen laten werken: de veiligheidsanalyse van het ministerie van Defensie, het advies van de OVSE en de commandant ter plaatse. Door de huidige ontwikkelingen is het niet langer haalbaar om alle 3 de lichten dagelijks op groen te krijgen.

Ondanks de moeilijke omstandigheden heeft het zoekteam de afgelopen dagen veel bereikt. Ook vandaag zijn er weer persoonlijke bezittingen geborgen. Het team heeft in Rozsypne flyers uitgedeeld, met de oproep aan bewoners om verzamelde spullen in te leveren. Ook is gevraagd informatie met ons te delen.

Omwonenden kwamen persoonlijke bezittingen van slachtoffers overhandigen. Ook zijn verklaringen van omwonenden afgenomen. Die geven inzicht in de manier waarop de lokale bevolking en hulpdiensten kort na de ramp stoffelijke overschotten hebben geborgen. Het lijkt erop dat zij dit zorgvuldig en netjes hebben gedaan. We zijn dankbaar voor hun hulp en hun respectvolle werkwijze. Ook vandaag was het voor het zoekteam bijzonder om te merken dat veel omwonenden zich nog altijd zeer betrokken voelen.

Eerder heeft het zoekteam vooral rond de kippenboerderij veel delen van stoffelijke overschotten gevonden van de slachtoffers van vlucht MH17. Deze menselijke resten zijn inmiddels naar Nederland overgebracht, waar het proces van identificatie doorlopen zal worden.

Daarnaast zijn er in totaal 10 pakketten van elk 1 kubieke meter gevuld met persoonlijke bezittingen. Daaronder bevinden zich spullen die voor de nabestaanden van groot belang zijn, zoals fotoboeken, sieraden, camera's, agenda's, paspoorten, knuffels.

Dankzij het harde werken van alle betrokkenen bij deze missie, is het gelukt om in korte tijd en onder moeilijke omstandigheden toch tot resultaat te komen. Onze mensen zijn teleurgesteld dat zij hun belangrijke werk niet kunnen afmaken. Tegelijk zijn we blij dat we de afgelopen tijd stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben kunnen bergen. We hopen dat dit de nabestaanden troost biedt.

Een deel van onze mensen blijft achter in Charkov en in de regio van het rampgebied. Zoals de minister-president in zijn verklaring heeft gezegd: het is onze ambitie om terug te komen op de rampplek zodra we er zicht op hebben om langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken.