Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg

Voor de 5e dag op rij heeft het internationale team van politiemensen en experts zoek- en bergingswerk verricht op de rampplek, waar ruim 2 weken geleden vlucht MH17 neerstortte.

Het werd, net als gisteren, duidelijk dat de crisissituatie een beperkende factor blijft vormen voor het werk van de experts. De realiteit is dat partijen elkaar in dit gebied bevechten. Toegang tot het rampgebied is daardoor nooit 100% zeker. Eenmaal in het rampgebied blijft de mogelijkheid om ongehinderd door te werken eveneens altijd afhankelijk van de veiligheidssituatie.

De experts hebben vandaag een groot gebied doorzocht rondom het dorpje Roszypne. In verband met onderhandelingen door de OVSE is het werk in de ochtend korte tijd gestaakt. Een beperkte groep experts heeft daarna tot het eind van de middag ongestoord doorgewerkt. Daarmee is de zoektocht in dit gebied afgerond.

Het resultaat is dat een kleine hoeveelheid persoonlijke bezittingen is gevonden. Deze zijn geborgen en meegenomen naar de uitvalsbasis in Soledar. Van daaruit worden de bezittingen naar Charkov gebracht, waar ze een 1e forensische check ondergaan. Stoffelijke overschotten zijn niet aangetroffen.

Het lijkt erop dat de lokale bevolking en autoriteiten na de crash van vlucht MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen. Dat kan verklaren waarom de experts tot nu toe vooral persoonlijke bezittingen vinden.

Onze missie zou niet kunnen slagen in zijn belangrijke taak zonder de steun van de lokale en regionale bevolking en autoriteiten. Daar zijn en blijven we zeer dankbaar voor.