Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg

De internationale politiemensen en experts hebben vandaag te maken gehad met moeizame omstandigheden. Zij vertrokken rond 8.00 uur vanuit uitvalsbasis Soledar. Binnen 2 uur werd het rampgebied bereikt. Daar aangekomen werden beschietingen gehoord. Op advies van de OVSE is daarom enkele uren gewacht voordat verder werd gereisd naar de zoeklocatie.

Voor de missie is de veiligheid van de politiemensen en experts van groot belang. Er moet 3 keer een signaal op groen gaan voor we aan het werk gaan. Het 1e groene licht is de veiligheidsanalyse van het ministerie van Defensie. Het advies van de OVSE is het 2e groene licht. De OVSE onderhandelt voor ons met betrokken partijen. Het laatste woord is aan de commandant ter plaatse, kolonel Kees Kuijs. Als 1 van de lichten niet op groen staat, gaat de zoekploeg niet verder.

De situatie van vandaag laat eens te meer zien dat de missie opereert in een crisisgebied, waar tussen partijen gevochten wordt. Toegang tot het rampgebied is nooit 100% zeker.

Om 14.30 uur was het veilig genoeg om verder te gaan. Er is gezocht in en om het dorp Petropavlivka. Dit is 1 van de 2 locaties die voor vandaag op de planning stonden. In totaal zijn ruim 100 mensen circa 1,5 uur ter plaatse geweest. Onder hen 34 Australische experts, 54 Nederlandse experts en 14 Maleisische experts. Het is hen gelukt om persoonlijke bezittingen te bergen, waaronder fotoboeken en paspoorten.

Het was vandaag voor het eerst dat de Maleisische experts onderdeel waren van de zoekteams in het rampgebied. Bij aankomst in het rampgebied is er een korte herdenking geweest voor de slachtoffers. De Maleisiërs hebben daar hun gebeden uitgesproken.

Het is goed dat Australië, Nederland en Maleisië samen optrekken in deze missie. Het gedeelde verdriet van onze landen, sterkt ons in de gezamenlijke aanpak. Die heeft nog altijd als doel om zoveel mogelijk stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen terug te brengen naar de nabestaanden.

We hebben de zoektocht op de westelijke locatie vandaag helaas niet kunnen afronden. Als de veiligheidssituatie het toelaat wordt morgen verder gewerkt op dezelfde locatie. De experts zullen ook pogen het veld ten noorden van deze locatie te doorzoeken.