Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg
Ruim 100 internationale politiemensen en experts hebben vandaag hun zoek- en bergingswerk voortgezet op de rampplek waar vlucht MH17 2 weken geleden is neergestort. We zijn zeer dankbaar dat alle betrokken partijen zich wederom hebben ingezet om dit mogelijk te maken.
Vandaag heb ik samen met hoge vertegenwoordigers van de Australische en Maleisische autoriteiten de nieuwe uitvalsbasis in Soledar bezocht. De politiemensen en experts worden daar ondersteund door Oekraïnse vrijwilligers. Zij werken hard om ons op allerlei manieren te ondersteunen. Meteen na de crash hebben veel omwonenden van de rampplek ook al geholpen. Toen ging het om het bergen van slachtoffers. Daar zijn we nog altijd zeer dankbaar voor. We vinden het hartverwarmend om te zien dat Oekraïners zich ruim 2 weken na de ramp nog altijd blijven inzetten.
Onze eigen mensen zetten zich eveneens vol overgave in voor het doel van de missie. In Soledar verblijven nu dagelijks circa 100 mensen. Voor hen is een rotatieschema opgezet. Vanuit Charkov arriveren elke dag 50 uitgeruste mensen in Soledar. 50 anderen vertrekken dagelijks om in Charkov te herstellen. Dit is ook vandaag zo gegaan. We verwachten op deze manier de politiemensen en experts langere tijd scherp te kunnen houden om het fysiek en emotioneel zware zoek- en bergingswerk zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Samen met de Australische en Maleisische afgevaardigden heb ik overleg gevoerd met commandant Kees Kuijs, die de operatie in het veld leidt. Het gesprek ging onder meer over de situatie ter plekke, de werkzaamheden van de missie en de voortgang. Tevens is gesproken over de ervaringen van de politiemensen en experts in het veld.
Vandaag was ik ook in Charkov. Daar zijn de forensisch specialisten hard bezig met de 1e forensische scan van de geborgen vondsten. Zij doen er alles aan om de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen zo snel mogelijk naar Nederland te kunnen overbrengen. De 1e vlucht vertrekt morgen. Deze vlucht vervoert de vondsten van vrijdag en zaterdag, evenals het dna-materiaal dat in het mortuarium in Donetsk opgeslagen lag.
De verwachting is dat de komende tijd nog vaker vluchten naar Nederland mogelijk worden. We realiseren ons dat het voor nabestaanden lang duurt voor zij zekerheid hebben. Hopelijk brengt de wetenschap dat we hier in Oekraïne alles op alles zetten, hen toch wat rust.
Op de rampplek waren vandaag 109 mensen in het veld ten noorden van het dorpje Rozsypne. Onder hen waren 88 experts: 54 Nederlanders en 34 Australiërs. Ze hebben circa 6 uur lang zoek- en bergingswerk verricht in een veld waar wrakstukken van het toestel liggen. Deze plek ligt ongeveer 3,5 kilometer ten westen van de boerderij waar de afgelopen 2 dagen is gezocht.
Aan de hand van kaarten, laat ik zien waar de werkzaamheden plaats hebben gevonden.
De omstandigheden waren voor de politiemensen en experts zwaar, vooral door de hitte in het open veld. Toch is het hen gelukt vandaag een gebied van 6 vierkante kilometer te doorzoeken. Op de locatie zijn persoonlijke bezittingen gevonden en geborgen. Er lagen geen stoffelijke overschotten.
Ook in Torez, ten zuiden van de rampplek, zijn vandaag persoonlijke bezittingen geborgen. Daar stond al enige tijd een treinwagon, waar bagage van slachtoffers in was neergelegd. Dankzij de onderhandelingen van de OVSE is het gelukt om deze wagon te bereiken. De verzegeling van de wagon was nog intact. Koffers, tassen en camera's leken ongeschonden opgeslagen te zijn. De persoonlijke bezittingen zijn meegenomen naar Soledar, vanwaar ze naar Charkov worden overgebracht.
Morgen gaan we, afhankelijk van de veiligheidssituatie, weer naar de rampplek. Voor het eerst zullen onze Maleisische collega's aansluiten bij de zoektocht. De planning is om 2 locaties in het westen van het rampgebied te doorzoeken. We zijn vol motivatie om de zoektocht de komende dagen voort te zetten.