Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg

Voor de 2e dag op rij is het ons internationale team gelukt om te zoeken en te bergen op de rampplek, waar 2 weken geleden vlucht MH17 neerstortte. We danken alle partijen die het ons opnieuw mogelijk hebben gemaakt om toegang te krijgen tot de rampplek. Voor de internationale politiemensen, de experts en zeker voor de nabestaanden is dit van groot belang.

Het team met Nederlandse en Australische experts vertrok vanmorgen rond 6 uur uit Soledor, onze nieuwe post ten noorden van de rampplek. Onder begeleiding van de OVSE kwamen zij rond half 11 aan op de rampplek. Dat was vroeger dan de voorgaande dagen toen het team vanuit Donetsk vertrok. Daardoor hadden de experts meer tijd om te zoeken en te bergen.

De 70 politiemensen en experts hebben hun zoektocht voortgezet bij de kippenboerderij bij het plaatsje Grabovo. Ze hadden vandaag 2 speurhonden tot hun beschikking. Gisteren werd hier in 2 uur tijd een raster van 5 bij 5 meter doorzocht. Doordat er vandaag meer tijd beschikbaar was, hebben de experts meerdere rasters doorzocht. Ze hebben wederom delen van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen aangetroffen.

Deze vondsten zijn volgens protocol geborgen. Vandaag was er een koelwagen ter plaatse op de rampplek. Alle lichamelijke overschotten zijn daar naar overgebracht voor het vervoer naar Charkov aan het einde van de dag.

Rond het middaguur zijn op ruime afstand van de politiemensen en experts bij de kippenboerderij mortierinslagen gehoord. Dit werd door de OVSE niet als dreiging voor het team beoordeeld. De werkzaamheden zijn niet onderbroken.

Tegen 4 uur werd de zoektocht afgesloten en keerde het team terug naar Soledor. De gehele locatie bij de kippenboerderij is nu onderzocht.

De vondsten die tot nog toe op de rampplek zijn gedaan, gaan vandaag nog met de koelwagen naar Charkov, het logistiek en facilitair centrum. Ook het dna-materiaal en de persoonlijke bezittingen die in het mortuarium in Donetsk lagen opgeslagen, gaan met de koelwagen mee.

In Charkov staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om geborgen stoffelijke overschotten aan een 1e forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde wijze als bij de eerder naar Nederland verscheepte stoffelijke overschotten.

De forensisch experts in Charkov werken in een loods. Ze dragen overalls, hoofdbedekking, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril om het bergings- en identificatieproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De experts scannen de vondsten uit het veld, controleren of alles goed verpakt is en registreren alles dat wordt aangeleverd.

Morgen is het doel om ten noordoosten van het dorp Rozsypne te gaan zoeken. Op die plek liggen wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines.

De missie wordt zoals aangekondigd verder opgebouwd. Als de veiligheidssituatie het toelaat gaan maandag 5 zoekteams van elk 20 experts zoeken en bergen. De missie is dan volledig op sterkte.