Persverklaring hoofd repatrieringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg
Vanmorgen is een team van 38 Nederlandse en 11 Australische experts voor de 2e maal op weg gegaan naar de rampplek in Oost-Oekraïne waar toestel MH17 is neergestort. Doel was om het gebied voor het eerst te verkennen en te zoeken naar stoffelijke resten en naar persoonlijke bezittingen van slachtoffers. Helaas is het de experts niet gelukt om op de rampplek te komen, omdat er in de nabijheid van Shakhtarsk werd geschoten. Daarop is in overleg met de OVSE besloten terug te keren naar Donetsk.
De experts en ik zijn zeer teleurgesteld dat het wederom niet is gelukt om het rampgebied te bereiken. De collega's in Donetsk zijn zeer gedreven en gemotiveerd om naar de crashsite te gaan. Ze zijn met spoed uit Nederland gekomen voor deze missie. Het is voor hen frustrerend om langdurig blijven te wachten tot ze aan de slag komen. De motivatie komt voort uit onze volle overtuiging dat nabestaanden er recht op hebben dat we de slachtoffers en hun bezittingen repatriëren.
Tegelijkertijd staat de veiligheid van onze mensen niet ter discussie.
Het is goed dat de OVSE nu probeert om toegang tot de rampplek toch mogelijk te maken door te blijven overleggen met de strijdende partijen. Het was ook goed dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, en zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop vandaag in Kiev waren om er ook op politiek niveau alles aan te doen om de missie tot een succes te maken.
Morgen zullen we opnieuw proberen naar de rampplek te gaan, indien de veiligheidssituatie dit toelaat. De inschatting hierover zal in de loop van de ochtend worden gemaakt.
Ondertussen werken we ook op andere fronten door. Samen met Australiërs worden continu mensen en materieel ingevlogen om deze operatie zo goed en zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. In Donetsk wordt een operationeel centrum opgezet. Daarnaast worden zoekplannen opgesteld en voorbereid. Daarvoor is ook de 1e verkenning op de rampplek noodzakelijk.
Ook morgen ligt de 1e prioriteit bij het vinden van slachtoffers. Als de experts stoffelijke overschotten vinden, zullen die direct worden geborgen. We gebruiken hiervoor een koelwagon die staat in de buurt van Torez. Mocht die koelwagon door omstandigheden niet bereikbaar zijn, dan zorgen we voor alternatief vervoer. We laten geen stoffelijke overschotten achter. Daarnaast bezien wij of het treinstel met persoonlijke bezittingen in Torez voor ons bereikbaar is, zodat we deze zo snel mogelijk in beweging kunnen krijgen.
Al met al wordt door de gezamenlijke missie hard gewerkt om ons doel te bereiken: het repatriëren van de slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen. Het is geen makkelijke klus, maar we doen er alles aan om onze taak te volbrengen.