40 man Koninklijke marechaussee naar Oekraïne

Minister-president Rutte heeft donderdagavond om 20.15 uur een persconferentie gegeven over de vliegtuigramp met MH17 in Oekraïne. Minister-president Rutte gaf aan dat het kabinet behoedzaam moet opereren, tegelijkertijd wel met een groot gevoel van haast en urgentie. 'Daarom werkt het kabinet aan een aantal opties die moeten helpen om een stabielere omgeving te creëren voor het terugbrengen van de daar nog aanwezige slachtoffers. Maar behalve dat wij kijken hoe wij die stabiele omgeving kunnen creëren zijn we ook nu al bezig met extra inzet om al het nodige te doen.'

Rutte:

Goedenavond, gisteren was een dag van nationale rouw, een dag die was bedoeld om uiting te geven aan het verdriet van Nederland. Dat is ook massaal gebeurd. Op tal van plaatsen in het hele land, in alle verdriet, vastberadenheid, om zij aan zij te staan met de nabestaanden van deze tragedie. Een buitengewoon indringend moment was gisteren de aankomst op Nederlandse bodem van de 1e 40 kisten. Vanmiddag zijn er nog eens 74 kisten met slachtoffers aangekomen in Eindhoven. En net als gisteren door dragers overgebracht naar rouwauto's. Bij de stoet van rouwauto's worden de slachtoffers vervolgens vervoerd naar de geneeskundige kazerne in Hilversum. En zoals we dat konden zien, gadegeslagen langs de hele route door velen duizenden, duizenden mensen.

De komende dagen, ten minste tot en met zaterdag, zullen nog meer slachtoffers naar Nederland worden overgebracht. En dat gebeurt steeds volgens hetzelfde ceremonieel, met waardigheid en respect.

Na deze terugkeer van de 1e slachtoffers blijft onze inzet om de 3 hoofddoelstellingen te verwezenlijken. Namelijk het terugbrengen van alle slachtoffers, helderheid over de toedracht en een gerechte straf voor de daders. En ik wil u updaten over wat we nu aan het doen zijn en wat we zullen gaan doen.

Zoals u weet is de internationale context waarin we moeten opereren diffuus. En de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne wisselend. En dat maakt dat het kabinet behoedzaam moet opereren, tegelijkertijd wel met een groot gevoel van haast en urgentie. Daarom werkt het kabinet aan een aantal opties die moeten helpen om een stabielere omgeving te creëren voor het terugbrengen van de daar nog aanwezige slachtoffers. En in dat verband verstuurt het kabinet op dit moment een kennisgevingsbrief aan de Kamer, met als doel om te onderzoeken: modaliteiten voor de ondersteuning van de uitvoering van de VN-Veiligheidsraadresolutie van afgelopen maandag.

Maar behalve dat wij kijken hoe wij die stabiele omgeving kunnen creëren zijn we ook nu al bezig met extra inzet om al het nodige te doen. Terwijl de operatie met de luchtbrug nu volop loopt zijn 2 Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing onderweg terug naar de plaats van de ramp. En zij zullen daar morgen hun zoekwerk vervolgen. Morgen vertrekken uit Charkov nog eens 7 mensen, overmorgen weer 7 en een dag later nog eens 7. Zij gaan zoeken naar slachtoffers en onderzoek doen. Ze krijgen ondersteuning vanaf morgen van 40 man van de Koninklijke marechaussee, zonder bewapening. 1 en ander in samenwerking met de inzet van OVSE en forensische en onderzoekscapaciteit uit verschillende landen op de rampplek.

Dan wat betreft de aantallen nog achtergebleven slachtoffers. Er is nu sprake van 203 body bags. Dat zegt eigenlijk heel weinig over de precieze aantallen slachtoffers die geborgen zijn. Daarvoor is forensisch onderzoek nodig, zoals dat nu in Hilversum plaatsvindt. Dus 203 body bags, maar nogmaals, dat zegt eigenlijk niets over het aantal geborgen slachtoffers. De kans is wel nog steeds groot dat er op het terrein nog slachtoffers aanwezig zijn. Daar in Hilversum is intussen een team van meer dan 200 internationale experts bezig met de identificatie van de slachtoffers die daar, zoals sinds gisteren, arriveren. Eerder vandaag ondertekende minister Timmermans in Kiev het besluit dat Nederland formeel de leiding geeft bij het onderzoek naar de ramp en het feit dat de identificatie van de slachtoffers hier in Nederland plaatsvindt.

En dan, het aantal Nederlandse slachtoffers is nog verder gestegen van 193 naar 194 en dat vanwege de gebleken dubbele nationaliteit van een Duits-Nederlandse vrouw. Tot zover.