Onderzoek Inspectie SZW naar stakingsbreking

De Inspectie SZW heeft onlangs een onderzoek afgerond naar mogelijke stakingsbreking bij een vrachtafhandelaar op luchthaven Schiphol. Dit onderzoek is verricht op verzoek van FNV Bondgenoten. De bevindingen van de Inspectie kunnen voor de FNV aanleiding zijn om dit aan de rechter voor te leggen.

FNV Bondgenoten heeft redenen om aan te nemen dat tijdens een staking in het 1e kwartaal dit jaar bij een vrachtafhandelaar op luchthaven Schiphol sprake is van stakingsbreking. In de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs) staat een artikel waarin het ter beschikking stellen van arbeidskrachten bij een arbeidsconflict verboden is. Doel hiervan is te voorkomen dat het effect van een staking ondergraven wordt doordat ingehuurde arbeidskrachten het neergelegde werk overnemen. Dit geldt zowel voor uitzendkrachten die er al werken, zij mogen geen neergelegd werk overnemen, als voor het ter beschikking stellen van nieuwe uitzendkrachten. Mocht hier dus sprake van zijn, dan zijn het de uitzendbureaus die de wet overtreden.

Tijdens de staking waren 3 uitzendbureaus actief bij de vrachtafhandelaar. Uit onderzoek van de Inspectie SZW is gebleken dat tijdens de staking meer uitzendkrachten zijn ingezet en een deel van de al werkende uitzendkrachten meer uren dan normaal hebben gewerkt. Deze bevindingen zijn gerapporteerd aan FNV Bondgenoten. Het is nu aan FNV Bondgenoten welke juridische vervolgstappen zij zetten. FNV Bondgenoten kan de constateringen van de Inspectie aan de rechter voorleggen. De rechter zal dan uiteindelijk een oordeel moeten vellen of de staking daadwerkelijk is gebroken en een eventuele door de FNV geëiste schadevergoeding al dan niet honoreren.