Nieuw fonds stimuleert investering in en export naar 66 ontwikkelingslanden
Op 1 juli 2014 gaat het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van start. Het DGGF ondersteunt ondernemers die willen investeren in ontwikkelingslanden of opkomende markten. Het nieuwe fonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet werken als een hefboom voor initiatieven die bijdragen aan economische en sociale verbeteringen in 66 landen. Volgens minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking speelt het fonds in op een belangrijke behoefte: ‘Tijdens mijn reizen kom ik regelmatig ondernemers tegen met veelbelovende projecten waarvoor ze geen lening kunnen krijgen bij reguliere geldverstrekkers. Het DGGF biedt voor hen uitkomst.’
Het DGGF kent drie onderdelen: leningen voor investeringen van Nederlandse mkb-ondernemers in de geselecteerde landen, een investeringsfonds voor mkb-ondernemers in die landen zelf en verzekeringen voor betalingsrisco’s van Nederlandse exportondernemingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) fungeert als loket voor het nieuwe fonds. Drie typen ondernemers komen voor het fonds in aanmerking. Nederlandse mkb’ers die bij hun eigen bank geen financiering krijgen, kunnen een aanvraag tot 10 miljoen euro doen voor investeringen in 66 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Midden- en Oost-Europa. Lokale mkb’ers in de DGGF-landen die in eigen land geen financiering krijgen, kunnen via geselecteerde intermediaire fondsen geld lenen van het DGGF. En Nederlandse exportondernemingen die het betalingsrisico van partners in de DGGF-landen af moeten dekken, kunnen via Atradius Dutch State Business een verzekering afsluiten tot 15 miljoen euro. Ook kunnen ze voor financiering tot 2 miljoen euro aan afnemers in aanmerking komen als ze bij hun eigen bank geen financiering krijgen voor de exporttransactie.
Voorwaarden voor deelname DGGF
Inclusieve groei en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij het DGGF voorop. Deelnemers moeten dan ook voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Zo moet een mkb’er die wil investeren een sterke business case hebben en moet het bedrijf en het project voldoende rentabiliteit en continuïteit kunnen garanderen. Bij export moet een ondernemer kunnen aantonen kredietwaardig te zijn en voldoende zekerheden te hebben. Daarnaast moet een mkb’er op maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen en moet het project bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale economie door het verbeteringen van de economische omstandigheden, het scheppen van werkgelegenheid en het vergroten van de lokale productiekracht. Ook moet een mkb’er een eventuele lening altijd terugbetalen.
Eén loket
De drie onderdelen van het DGGF worden uitgevoerd door respectievelijk RVO.nl, de combinatie PwC-Triple Jump en Atradius Dutch State Business. RVO.nl fungeert als loket voor het nieuwe fonds. Vanaf 1 juli 2014 kunnen ondernemers voor informatie en aanvragen terecht op www.rvo.nl/dggf.